search
top

Test personaliti – Rahsia mata

Dalam entry kali ni, ana nak share satu test personaliti melalui mata yang ana terjumpa masa silent reading di facebook. (teringat pulak kat kawan ana yang kata ana ni “drone” sebab silent reader. hehe) Pemilik asal test ini oversea means, explanation dalam bahasa inggeris. Ana lupa pula nak take note nama beliau. Apapun, test personaliti melalui mata ini ana nak share sekadar suka-suka. Have fun!

Sila pilih jenis mata yang menarik minat anda. Boleh pilih lebih kalau suka.

Sila pilih jenis mata yang menarik minat anda. Boleh pilih lebih dari satu.

Sudah pilih no mata yang mana menarik minat anda? Take note atau ingat no pilihan mata tu. Boleh pilih lebih dari satu sebab benda ni test personality. Manusiakan unik. Mungkin kita ni combination of many personality. Semasa ana baca test ini di facebook, ana pilih tiga mata iaitu no 1, 5 dan 6. Maksud kepada setiap mata tu ana tak nak translate kerana takut misleading dia punya maksud.  Jom check maksud pilihan anda!!

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Eye 1, Deep Down You Are Open. You’re the type of person who will welcome almost anyone into your life and heart. You believe that it’s better to take a risk and get hurt than to close yourself off to the world. You don’t show the world your fears or insecurities. You believe that your problems should be dealt with privately. You try to be totally there for everyone, even if you’re hurting inside. Helping others is how you heal.

Eye 2, Deep down you are Conscientious. You’re the type of person who’s always looking to make a good impression and do the right thing. You believe your actions make a difference in other people’s lives, no matter how large or small they are. You don’t show the world how worried and upset you are. You see a lot of misery and injustice that you keep to yourself. You are devoted to being the best person possible. It’s the least you can do with your time on this planet.

Eye 3, Deep Down you are tortured. You’re the type of person who has a very tumultuous past that still affects you today. You can’t help but think that life is some sort of sick cosmic joke. You try to find your peace wherever you can. You don’t show the world your darkest thoughts. You have a lot to endure, and your keeping it to yourself. Your outlook can be surprisingly sunny at times. You’re an expert at picking yourself up when you fall.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Eye 4, Deep Down you are philosophical. You’re the type of person who’s likely to over think everything and anything. You like to get to the deeper meaning of things. You get so lost in your thoughts that it’s sometimes hard to tell up from down. You don’t show the world how unsure you are about everything. You may be figuring things out, but you’re still confident. You see life as a puzzle, and you like playing with the pieces until they fit together. You may not ever figure out the meaning of it all, and you’re okay with that.

Eye 5, Deep down you are mysterious. You’re the type of person who hasn’t figured yourself out, so good luck to anyone else who plans to try! You are a mash up of many contradictions, and your mood changes daily. Once find yourself, you’ve changed into someone else. You don’t show the world much about yourself. You are a person of few words and confusing actions. You prefer to observe and learn about people before you chime in. You only say things that you are sure of.

Eye 6, Deep down you are sensitive. You’re the type of person who notices everything and forgets nothing. You are very in tune with the world. You feel deeply, and sometimes the silliest things can affect you. You are easily brought to laughter or tears. You don’t show the world how fragile you are. You instead show people how insightful you can be. You are good at anticipating what’s going to happen in your life. You are often the first one to see what’s coming.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Eye 7, Deep down you are fiery.
You’re the type of person who’s always energetic or passionate. There’s nothing subtle about you… ever. You tend to love or hate everything. You have a ton of opinions, and you make up your mind quickly. You don’t show the world how anxious you are. You have a lot of energy, and too much of it means you can be quite nervous. Everything is very high stakes for you. You can’t help but build up the drama in your head.

Eye 8, Deep down you are eccentric.
You’re the type of person who has unusual interests, beliefs, and practices. You’ve always been a bit of a weirdo. You don’t care much for rules or tradition. You do things your way and let the chips fall where they may. You show the world everything about you. You have nothing to hide, and you just laugh off those who judge you. You wish everyone was more like you. There’s a lot of joy in being a non-conformist.

Eye 9, Deep Down you are Intuitive. You’re the type of person who understands other people and the world very well. You don’t let on to how much you know. You can tell so much from someone’s facial expressions or tone of voice. And you always know when you’re being lied to. You show the world exactly what you want to show. Besides being good at reading people, you also know how you’re being read. You know when you’re being manipulated, and you know how to manipulate someone if you have to. You usually don’t resort to it though!

 Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

 

 

Zakat Fitrah di Terreal

zakat

Assalamualaikum… Enty kali ini ana nak cerita tentang Zakat. Apa Zakat tu? Hurm.. kalau berdasarkan apa yang pernah di ajar semasa sekolah agama, Zakat ini boleh dibahagikan kepada dua iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ni kita bayar pada bulan Ramadhan sahaja manakala Zakat Harta, boleh dibayar pada bila-bila masa.

Pada 18hb July 2014 yang lepas, pihak Badan Kebajikan Terreal telah mengaturkan amil untuk datang ke kilang bagi memudahkan pekerja islam menunaikan Zakat Fitrah. Alhamdullillah, walaupun Terreal Group HQ dari Eropah, sekurang-kurangnya, mereka prihatin tentang  masyarakat kita di Malaysia.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Buat Duit Dengan Menulis.Klik sini

Berikut adalah antara gambar yang di snap menunjukkan step-step semasa membayar fitrah. Lokasi ini adalah bilik conference room main office di Terreal (M) Sdn. Bhd.

Zakat fitrah

Step 1: Tulis nama yang hendak di bayar zakat

Zakat fitrah

Step 2: Membayar duit zakat mengikut nilai yang telah dikira di ikuti dengan akad

Zakat fitrah

Step 3: Last but not least, diakhiri dengan doa.

Kenapa perlu berzakat?

Berikut adalah antara hikmah berzakat yang ana google dari internet.

    • Mengagihkan sebahagian kekayaan daripada golongan yang berada kepada golongan yang kurang berkemampuan.
    • Membersihkan diri pembayar zakat.
    • Menyuburkan dan memberkati harta pembayar zakat.
    • Mewujudkan rasa bersyukur terhadap nikmat kekayaan yang dianugerahkan oleh ALLAH SWT kepada hamba-hamba-NYA.
    • Memberi peluang kepada golongan hartawan untuk beribadat dalam bentuk mengeluarkan sebahagian harta mereka.
    • Menyatukan umat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.
    • Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai oleh ALLAH SWT
    • Melahirkan jiwa yang tenang dan tenteram kepada pembayar zakat.

Banyak juga hikmah zakat ni dan kepada yang masih belum membayar Zakat Fitrah, pastikan membayarnya sebelum akhir Ramadhan ya. Sekadar ingat mengingati..

zakat fitrah

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Buat Duit Dengan Menulis.Klik sini

Cara tukar tayar kereta

Tukar tayar bocor – Satu insiden pagi hari dimana tayar belakang kereta kancil ana kempis habis. Bocor kah? Itulah yang terlintas difikiran ana. Ok, Nampak nya ana kene la gunakan skill yang agak berkarat menukar tayar kereta nih. Hujan lah pulak pagi-pagi ni. Tukar tayar sambil berpayung lah jawabnya.

First, mestilah kene ambil keluar tayar spare dan tools untuk buka tayar. Letakkan jack di bahagian bawah kereta berdekatan dengan tayar yang hendak ditukar. Buka cover rim (kalau ade cover rim) dan selitkan tayar spare ke bawah kereta.

Jack tayar

Jack tayar

???????????????????????????????

Contoh tempat menyelit tayar spare di bawah kereta

Jack menaik sedikit tayar  dan buka ke empat-empat skrew rim tayar. Jangan jack terlalu tinggi sebab nanti tak boleh buka skrew pula. Apabila skrew sudah sedikit loose, jack menaik lagi untuk memudahkan kerja mengeluarkan tayar.

Buka semua skrew dengan tools.

Buka semua skrew dengan bantuan tools yang berkenaan

???????????????????????????????

Pastikan kesemua 4 screw yang dibuka diletak di satu tempat. Jangan sampai hilang pulak.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Masukkan tayar spare dan pasang semula ke empat-empat skrew rim tayar.

Keluarkan tayar yang bocor

Selit tayar bocor kebawah kereta menggantikan tayar spare tadi

???????????????????????????????

Masukkan tayar spare dan pasang skrew

Kenapa nak selit-selit tayar bawah kereta ni? Ha.. Tips ini ana belajar dari abang ipar ana. In case kalau jack tiba-tiba patah, atau tergelincir sebab jack di tempat yang tidak rata (misalnya), masih ada tayar tu untuk tahan kereta daripada terus menghempap kaki atau tangan semasa kerja-kerja penukaran dilakukan. Mencegah kan lebih baik dari merawat. Ini sebagai langkah keselamatan saja.

???????????????????????????????

Pasang semula cover rim dan jack turun tayar. SIAP!!

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Nak dijadikan cerita, tayar spare ana pon kempis juga!! T_T Macam mana ni? Jam di tangan sudah menunjukkan pukul 8.30am. Adeh…

Tayar spare ku yang kempis juga. Hampeh!

Tayar spare ku yang bocor juga. Hampeh!

Thanks to my cousin yang kebetulannya cuti hari ini, dapatlah ana bawa ke dua-dua biji tayar itu ke kedai tayar untuk di inspect dan tampal sekiranya bocor.

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Menurut mechanic, tayar yg kempis tu tak bocor pon. Mungkin semasa isi angin, pin tiub tu tak tendang balik. Sebab tu pagi tu kempis habis kerana angin keluar melalui pin tiub. (mungkin juga. so ana kene monitor tayar ni). Dan yang spare tu pula, memang tak boleh diselamat kan sebab tayar tu tayar yang di toreh bunga semula dan dah bocor di kawasan torehan. Ok, nampaknya ana kena lah beli tayar baru untuk replace tayar spare yang tak berfunction sebagai tayar spare tu. Huhu..

Tayar baru

Tayar baru. Mechanic tu khusyuk je buat kerja

Balik rumah, pasang tayar dan dapatlah rehat sekejap sebab ambil cuti halfday..

Moral of the story,

  • Sila check tayar spare anda dan pastikan ia dalam keadaan baik.
  • Kalau dah guna tayar spare, pastikan terus ke kedai tayar untuk tukar tayar yang bocor.
  • Kepada pemandu wanita, tukar tayar ni senang saja. (kot) So, lepas ni boleh la try dan praktis buat sendiri.
  • Kalau malas nak buat, pastikan ada contact no kedai tayar yang ada buat perkhidmatan tukar tayar ni. Kan lebih senang.

 

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Terreal 20th Quality Anniversary

Terreal (M) Sdn. Bhd. 20th Anniversary – Setiap tahun, CEO Terreal Group, Mr. Herve Gastinel akan melakukan lawatan ke semua factory dan outlet Terreal Group. So, tahun ini lawatan diadakan pada bulan July 2014. Seperti biasa, executive section yang terlibat akan present depertmental acheivement dan next project to be done kepada beliau.

Preparation sebelum event

Preparation sebelum event (tq Mr.Chai yg sporting snapkan gambar exec yang mengada ni. hehe)

Untuk department quality, ana la yg kene present. Nervous betul tapi skrip yang ana dok practice tu tak diguna kan sepenuhnya pon sebab lepas present 1 item trus soalan-soalan power ditujukan oleh CEO ni. Thanks to my boss Mr. Chai + Mr. Franc sebab cover dan banyak jawabkan soalan-soalan power tersebut. Huhu… Actually, presentation ini juga merupakan salah satu cara untuk bina kepercayaan beliau kepada projek yang akan kami bangunkan dan as a business man, beliau juga perlukan maklumat ini untuk identify profitable investment.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Pada tahun ini, aktiviti lawatan ini lebih istimewa kerana Terreal (M) Sdn. Bhd. juga menyambut Ulang Tahun ke-20 penubuhan syarikat di Malaysia. Tambahan pula, pelanggan terbesar eksport dari Korea turut serta dalam lawatan ini. Oleh itu, pihak syarikat menganjurkan majlis pendek untuk sambut anniversary ini. Just to share corat-coret majlis aniversary.

IMG_6724

Southern Sales Team caught on the scene

IMG_6727

Early bird…

IMG_6731

Waiting before the ceremony begin

IMG_6734

Waiting the VIP to take their seats

IMG_6749

the VIP

IMG_6786

Korean Team

IMG_6752

General Manager speech – Mr Julien David

IMG_6764

CEO speech – Mr. Herve Gastinel (semangat tu..)

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

  IMG_6754 IMG_6769 IMG_6770 IMG_6775 IMG_6777

Wajah-wajah perfect attendance award

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

IMG_6783

Penyerahan salinan sijil ECO Label & ISO kepada CEO

IMG_6796

Signing ceremony

IMG_6805

Gaya budak nakal. hehe..

IMG_6809

After signing ceremony. Snap gambar sikit..

IMG_7048

Ambil gambar dengan bos-bos after event

IMG_6811

Together with southern sales team

???????????????????????????????

The signing plate.

  ??????????????????????????????????????????????????????????????

Snap gambar kenangan after event. Kredit to K.Nizzam for all the pictures

Kalau tahun-tahun yang lepas, dapat la lunch menu barney’s di swimming pool. Oleh kerana waktu bulan puasa, maka tiada jamuan makan tengahari dibuat. Namun begitu,pihak syarikat telah memberi nasi bariani warisan yang dibungkus sebagai juadah berbuka puasa kepada semua pekerja. Alhamdulillah.. Semoga Terreal berjaya dan terus maju kehadapan In Shaa Allah. Amin.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

top