search
top

RESEPI SAMBAL URAP

Urap atau lebih dikenali sebagai kluban bagi masyarakat jawa merupakan salah satu makanan yang berasaskan sayuran. Kebiasaannya, sayuran segar seperti ulam-ulaman digunakan dalam menghasilkan urap. Namun begitu, hari ini urap telah divariasikan dengan pelbagai sayuran mahupun bahan bukan sayuran yang dicelur seperti perut lembu.

Selain daripada bahan campuran, rasa urap juga divariasikan melalui sambal urap atau rempah urap itu sendiri. Untuk entry kali ini ana share resepi sambal urap ulaman versi my mommy.

Bahan sambal A

3 ulas bawang putih

Beberapa biji cili padi (mengikut kepedasan yang anda sukai)

Sedikit belacan mentah

Sedikit cekur @ kencur

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan A

Bahan-bahan A

Bahan sambal B

Kelapa yang telah diparut

1/3  sudu asam jawa

Bahan sayuran

Ulam-ulaman

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Cara membuat sambal urap versi my mommy ni mudah sahaja. Mula-mula, tumbuk lumat bahan-bahan A. selepas itu, masukkan bahan-bahan A dan B kedalam satu bekas dan gaul sehingga sebati @ rata. Setelah rata, anda bolehlah merasa sedikit hasil campuran tersebut. Sekiranya mahukan lebih pedas, masih boleh lagi ditumbuk cili dan digaul semula. Setelah berpuas hati dengan rasa hasil campuran tersebut, salai @ sangan campuran di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering. Siap sudah sambal urap!

PhotoGrid_1424013798908

Campuran di salai dan dicampurkan dengan bahan sayuran

The next step will be just mixt it with all the veggies. Lebih sedap bila dimakan dengan nasi putih panas dan telur rebus. Sambal urap ini boleh tahan selama lebih kurang 2 hari kerana ianya disalai kering. Selamat mencuba!

MEE KETAM BALIK PULAU

Kali ini ana nak cerita tentang mee ketam. Memang tidak dinafikan, banyak pilihan tempat makan yang best-best di Penang dan antara tempat makan yang di suggest oleh rakan ana untuk mencuba ialah Mee Ketam Balik Pulau. Dari namanya saja sudah pun memberi informasi dimanakah lokasi tempat makan ini. Tentunya di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Signboard mee ketam balik pulau

Signboard arah masuk ke gerai mee ketam balik pulau

Semasa pertama kali ana ingin mengunjungi tempat makan ini, kami hampir terlepas simpang untuk masuk ke gerai ini kerana gerai mee ketam ini agak tersorok. Maklumlah, gerai dibuka di bahagian hadapan laman rumah pemilik gerai ini. ^^

3 dara

Mai, ainol and me.. depa ni la yang bawa ana mai makan kat gerai ni.

 

 

Pada mulanya, ana berasa pelik kerana tak boleh order air. Hauslah tekak eden! Rupa-rupanya gerai ini menyediakan minuman free tetapi tidak boleh pilih jenis minuman. Dengan kata lain, semasa ana berkunjung di gerai ini, terdapat air sirap disediakan di bahagian tepi. Konsepnya ala-ala kenduri kahwin atau asrama dimana kita akan ambil cawan yang disediakan dan ambil air sendiri untuk dibawa ke meja makan. Agak kelakar lah juga bila terdengar celoteh kanak-kanak dimeja sebelah yang merungut “air teh limau tak ada.. air milo pon tak ada.. Habis, die jual apa? Tak jual apa-apa…”.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Back to foodies, gerai mee ketam ini membolehkan pelanggan memilih mee kuning, kuey teow, bihun atau mee meggi untuk pilihan mee. Selain mee ketam, mereka juga ada menjual pisang goreng cheese dan kuih muih untuk makanan sampingan ala-ala minum petang. But, kami hanya fokus kepada mee ketam. Maybe next time baru try makanan sampingan tu.

Mee ketam = RM 10

Mee ketam = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Dari segi harga, bagi ana it’s affordable dan ok lah coz portion yang disediakan tu berbaloi dengan harga yang diberi. So, kepada sesiapa yang ada masa lapang dan berjalan-jalan di balik pulau, bolehlah singgah ke Mee Ketam Balik Pulau. It’s affordable, consumable dan layan je makan ketam tu. Disarankan datang pada waktu lapang. Barulah cukup masa untuk feel makan ketam…(>.@)

top