Author Archives: raihana

About raihana

Unpredictable, stubborn and persistence? That is my good point. hehehe..

Tips untuk isi borang SIP PERKESO

Hi, selamat datang ke selerahana. Seperti yang kita sedia maklum, ramai orang kehilangan pekerjaan dan ini adalah impak daripada perang dagangan antara US-China dan ditambah lagi dengan kes Covid19 yang melanda seluruh dunia sekarang ni.

Jadi, untuk entry kali ini ana nak share tips persediaan yang korang perlu buat sebelum isi borang Tuntutan Faedah Sistem Insurans Pekerjaan – SIP PERKESO. Apa yang ana share ni actually based on pengalaman ana sendiri yang terkial-kial dok mengisi borang tu.

Sila klik gambar ini untuk ke laman utama PERKESO.

Actually kat laman perkeso tu sudah disediakan PDF file Panduan Permohonan Faedah SIP. Tetapi, isi kandungannya lebih kepada cara untuk isi borang tersebut secara online.
Tips yang ana nak tambah ni simple je sebenarnya. Lebih kepada untuk mengelakkan diri korang kesana-kesini semasa isi borang.

  • Pastikan sudah ada updated resume dan letak kat sebelah semasa mengisi borang.
  • Lagi bagus kalau segala sijil-sijil korang pon ade kat sebelah.
  • Sediakan siap-siap dokumen wajib yang perlu diupload sebelum menghantar permohonan.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Berikut merupakan senarai dokumen yang perlu di sediakan untuk di upload;

  1. Salinan kad pengenalan 
  2. Salinan surat penamatan pekerjaan / surat berhenti kerja dari majikan
  3. Salinan slip gaji 6 bulan dari tarikh penamatan pekerjaan
  4. Salinan akaun bank

Ok, kite citer sikit. Mase ana nak isi borang tu, ana tak ada slip gaji 2 bulan terakhir. Untuk kes ana, 6 bulan slip gaji tu adalah bulan nov 2019, dec 2019, jan 2020, feb 2020, march 2020 dan apr 2020. Silap ana juga sebab semasa datang ke company untuk sign surat pemberhentian kerja tu ana cuma bawa balik income statement sahaja. Then ana upload income statement sebagai ganti. Tapi tindakan ana ni salah ya. So asbab dari tindakan yang salah tu, ana dihubungi pegawai perkeso dan ana kene buat  semula salinan slip gaji 6 bulan tu dan hantar kepada beliau melalui email beliau.

Kat sini ana nak ingatkan yang untuk setiap dokumen tu, korang kene pastikan saiz file tidak melebihi 5MB (kalau tak silap). So, better korang sediakan salinan tu semua dalam bentuk PDF dan check siap-siap saiz dokumen tu. Kalau tak, korang akan bermasaalah untuk diupload ke dalam system.

File yang paling besar semestinya file salinan slip gaji. Kali pertama ana buat pegawai perkeso tu beritahu tak  boleh upload so ana kene buat semula. Untuk orang yang tak ade printer scanner macam ana ni, tips nya, ana pakai aplikasi CamScanner dan ana combine 2 bulan slip gaji untuk 1 page. Bila buat macamni barulah dapat size file tu kecik sikit.

Setelah selesai hantar, korang akan dapat email keputusan tuntutan faedah SIP tersebut dan email berkaitan dengan program penempatan pekerjaan semula PERKESO. Untuk program ni, korang akan dapat contact no Pegawai Perkhidmatan Pekerjaan PERKESO yang handle kes korang.

Diharap entry ini dapat membantu. Semoga bermanfaat.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Lagu Downtown Baby by BLOO

Hello. Untuk entry kali ini ana nak share satu lagu yang dengan tak sengaja nya ana terjumpa dan dengan tak sengajanya ana tersuka pulak ulang-ulang dengar. Lagu ni actually lagu lama but bagi ana, tak lah ketinggalan zaman pon nak dengar.

Kalau dilihat dari bait-bait lirik dia, lagu ni macam sedih la juga. Tapi ini pendapat ana je lah. So korang boleh la layan official video dia kat youtube ni.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Haa.. sape yang macam ana. Lepas dengar sibuk nak try nyanyi gak. hehe.
Kat bawah ni lirik lagu tu so lets enjoy singing…

Downtown Baby- by BLOO

Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore
Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore

(yuk i pal) neo jib beonho
ni jib apinikka nawa Let’s Roll
Sigan akkauni jaba naui du son
I don’t wanna let go
Pingkeu meori saeke pieosingeun se gae
neoneun johahaettji naui palbegae
urin seoro apahaneun jitdo nappa
hanabakke eobsneun Downtown Baby

Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore
Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore

Yeonghwa bogo Let’s drink all night long
Dambae han dae pimyeo Talk all night long
Himdeun ili isseul ttaen naege wa ilro
Neoui yalbeun pallo gamssa nareul sairo
jigeum apeudeorado It’s alright
siganeun da jinaga it’s alright
Hangsang geuraettji neon sonbal chagawo
Geuraeso naege malhaettji ppalli anajwo

I’ll make you rich jogeumman gidaryeo
Niga eobsneun nareneun Raining
I’ll do anything jogeumman gidaryeo
malgattdeon haneuldo dasi boni Gray
Suldo hanjan mothaettdeon niga nal manna
waineul sawa
suldo hanjan mot haettdeon niga nal manna
ma-eum-i apa

Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore
Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore

It’s okay, baby
hangsang gat-eun jalieseo iss-eulge
It’s okay, baby
neol wihae haendeupon-eul kyeo noh-eulkke
It’s okay, baby
hangsang gat-eun jalieseo iss-eulkke
It’s okay, baby,
neol wihae haendeupon-eul kyeo noh-eulkke

Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore
Neoneun naui downtown baby ya
Neoui nuneun bam haneule byeoliya
maeil mada kkugo sipeun kkumiya
Baby without you I can’t do this anymore

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Resepi Sambal Urap

Urap atau lebih dikenali sebagai kluban bagi masyarakat jawa merupakan salah satu makanan yang berasaskan sayuran. Kebiasaannya, sayuran segar seperti ulam-ulaman digunakan dalam menghasilkan urap. Namun begitu, hari ini urap telah divariasikan dengan pelbagai sayuran mahupun bahan bukan sayuran yang dicelur seperti perut lembu.

Selain daripada bahan campuran, rasa urap juga divariasikan melalui sambal urap atau rempah urap itu sendiri. Untuk entry kali ini ana share resepi sambal urap ulaman versi my mommy.

Bahan sambal A

3 ulas bawang putih

Beberapa biji cili padi (mengikut kepedasan yang anda sukai)

Sedikit belacan mentah

Sedikit cekur @ kencur

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan A

Bahan-bahan A

Bahan sambal B

Kelapa yang telah diparut

1/3  sudu asam jawa

Bahan sayuran

Ulam-ulaman

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Cara membuat sambal urap versi my mommy ni mudah sahaja. Mula-mula, tumbuk lumat bahan-bahan A. selepas itu, masukkan bahan-bahan A dan B kedalam satu bekas dan gaul sehingga sebati @ rata. Setelah rata, anda bolehlah merasa sedikit hasil campuran tersebut. Sekiranya mahukan lebih pedas, masih boleh lagi ditumbuk cili dan digaul semula. Setelah berpuas hati dengan rasa hasil campuran tersebut, salai @ sangan campuran di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering. Siap sudah sambal urap!

PhotoGrid_1424013798908

Campuran di salai dan dicampurkan dengan bahan sayuran

The next step will be just mixt it with all the veggies. Lebih sedap bila dimakan dengan nasi putih panas dan telur rebus. Sambal urap ini boleh tahan selama lebih kurang 2 hari kerana ianya disalai kering. Selamat mencuba!

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duittarget="_blank" rel="nofollow" href="http://www.ashadee.net/go/17104/akakokanoe?tid=jomblog">duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Mee Ketam Balik Pulau

Kali ini ana nak cerita tentang mee ketam. Memang tidak dinafikan, banyak pilihan tempat makan yang best-best di Penang dan antara tempat makan yang di suggest oleh rakan ana untuk mencuba ialah Mee Ketam Balik Pulau. Dari namanya saja sudah pun memberi informasi dimanakah lokasi tempat makan ini. Tentunya di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Signboard mee ketam balik pulau

Signboard arah masuk ke gerai mee ketam balik pulau

Semasa pertama kali ana ingin mengunjungi tempat makan ini, kami hampir terlepas simpang untuk masuk ke gerai ini kerana gerai mee ketam ini agak tersorok. Maklumlah, gerai dibuka di bahagian hadapan laman rumah pemilik gerai ini. ^^

3 dara

Mai, ainol and me.. depa ni la yang bawa ana mai makan kat gerai ni.

 

 

Pada mulanya, ana berasa pelik kerana tak boleh order air. Hauslah tekak eden! Rupa-rupanya gerai ini menyediakan minuman free tetapi tidak boleh pilih jenis minuman. Dengan kata lain, semasa ana berkunjung di gerai ini, terdapat air sirap disediakan di bahagian tepi. Konsepnya ala-ala kenduri kahwin atau asrama dimana kita akan ambil cawan yang disediakan dan ambil air sendiri untuk dibawa ke meja makan. Agak kelakar lah juga bila terdengar celoteh kanak-kanak dimeja sebelah yang merungut “air teh limau tak ada.. air milo pon tak ada.. Habis, die jual apa? Tak jual apa-apa…”.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Back to foodies, gerai mee ketam ini membolehkan pelanggan memilih mee kuning, kuey teow, bihun atau mee meggi untuk pilihan mee. Selain mee ketam, mereka juga ada menjual pisang goreng cheese dan kuih muih untuk makanan sampingan ala-ala minum petang. But, kami hanya fokus kepada mee ketam. Maybe next time baru try makanan sampingan tu.

Mee ketam = RM 10

Mee ketam = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Dari segi harga, bagi ana it’s affordable dan ok lah coz portion yang disediakan tu berbaloi dengan harga yang diberi. So, kepada sesiapa yang ada masa lapang dan berjalan-jalan di balik pulau, bolehlah singgah ke Mee Ketam Balik Pulau. It’s affordable, consumable dan layan je makan ketam tu. Disarankan datang pada waktu lapang. Barulah cukup masa untuk feel makan ketam…(>.@)

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Bihun Sup Puaka

Hi! Untuk entry kali ini ana nak share tentang satu tempat makan yang sangat rare (pada pendapat ana) iaitu BIHUN SUP PUAKA. Hurmm.. mendengar nama kedai nya sudah pun menggerunkan. Actualy, ana pernah terbaca mengenai bihun sup puaka ini semasa silent reading di facebook.  Ianya di share oleh salah seorang senior ana di USM dahulu. Kebetulan, semasa on the way nak ke lembah bujang, ana ternampak gerai ini di tepi jalan. So, balik dari melawat candi-candi di lembah bujang tu, kami pun singgah ke gerai berkenaan untuk merasai sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Mengikut review yang dibuat oleh senior ana, gerai itu membuka alunan suara orang mengaji  memenuhi suasana  gerai berkenaan. Ya! Memang betul pun. Pada pendapat ana, ianya buat kami rase safe. Maklumlah,  kami tiba tu dah dekat waktu magrib. So, bila dengar alunan suara orang mengaji ni rasa tenang saja. Back to the food, selain daripada bihun, pelanggan boleh juga memilih kuey teow atau mee kuning. Di atas meja pula, terdapat nasi lemak bungkus untuk pelanggan yang inginkan nasi lemak. Bersebelahan dengan gerai ini, ada orang mula membakar arang. Mungkin kami antara pelanggan awal pada hari itu jadi, ana tak sure arang tu dibakar untuk membakar sate atau BBQ atau apa. (Lupa pula nak tanya waktu operasi)

Mee sup puaka yang ana order.

Mee sup puaka yang ana order.

Ana memilih mee sup manakala ainol dan mai masing-masing memilih kuey teow sup. Oleh kerana pertama kali mencuba, maka kami pun menghirup dahulu kuah sup sebelun bercampur dengan sambal yang telah pun di letak didalam mangkuk itu. Rasa kuah sup daging yang cukup sedap yet sudah terasa pedas nya. (Seingat ana, sup danging kosong selalunya tidak rasa pedas). Kemudian ana pun menggaul sambal dan sos cili (mungkin) dan rasa kembali kuah sup tersebut. PEDAS!!!!  Skala tahap kepedasan sup ini 4 ½ bagi Mai sekiranya skala 5 menunjukkan paling pedas. Namun, bagi ana, skala tahap kepedasan kuah sup ini menjanggau skala 5. Ana bagi 6. Why? Sebab ana menangis dek menahan rasa pedas kuah sup itu. Pedas nya membuatkan ana rasa seolah-olah bibir ana mengembang dan pedas hingga ke telinga. Ana pun continue makan juga (sebab dah beli, rugi kalau tak makan) but just makan mee sahaja.  Siap tambah sirap ais sebab tak tahan pedas. Huhu..

Mai dan ainol adalah yan terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang.

Mai dan ainol adalah yang terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang. Huhu..

So, pada pendapat ana, nama gerai BIHUN SUP PUAKA ini mungkin diberi bagi menggambarkan tahap kepedasan sup tersebut. Memang puaka sungguh. Bagi penggemar makanan pedas, datang lah ke gerai ini dan cuba rasaai pengalaman sup pedas tahap puaka ni. Mungkin ana yang tak tahan pedas kot. Tapi kalau takat makan cili cicah kicap tu ana tahan je. So, setelah merasai sup puaka ni, ana pun confuse, ana ni tahan pedas atau tidak? T_T

Total cost untuk 2 gelas limau ais, 1 gelas sirap ais, 1 gelas teh O suam, 2 kuey teow sup dan 1 mee sup = Rm 13.00 sahaja.  Gerai ini juga menerima tempahan (sebab ana nampak contact number dan alamat di banner yang mereka naikkan). So, ana share juga alamat dan contact number ini bagi memudahkan sesiapa yang mahu try dan rasa sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Alamat => Lot 21, Kg Baru Tandop Batu Merbok, 08400 Merbok, Kedah Darul Aman.

Contact Number => 019-4464349 (syafiq), 019-2524527 (syafina)

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Loading Bay Cafe

Hi! Untuk entry ini, ana nak share satu pilihan tempat makan di Bandar Kluang. Nama restoran ini ialah Loading Bay Cafe. Mendengar namanya tidak bermakna tempat loading barang kontena ya. Mungkin nama restoran ini diberi sebegitu rupa untuk memberi makna tempat untuk kita load perut dengan makanan kot. Hehe..

IMG_20141017_132015

a snap across the street

Restoran ini ada menyediakan ruangan makan di bahagian luar sekiranya anda lebih prefer open air instead of air condition room. But, since kami datang for lunch and it just happen cuaca panas terik, kami pilih untuk masuk ke dalam. Buka saja pintu, ada pelayan yang sambut kami. Dia akan tanya bilangan orang yang datang untuk makan dan akan seat kan mengikut saiz table yang sesuai.

IMG_20141017_132058

Ruangan luar restoran

IMG_20141017_133359

It’s me!

IMG_20141017_133338

Thanks Farah, sebab teman makan lunch. ^^

 

 

IMG_20141017_133150

Promotion for lunch

Pada pendapat ana, suasana dalam restoran ini sangat best. Why? Simply because pencahayaan di bahagian dalam restoran ini sedikit kelam kerana mereka menggunakan downlight lightning, di tambah pula dengan alunan muzik yang di soul kan (lagu rancak tapi dah diolah ala-ala unplug jazz). So, walaupun seat meja sebelah tak jauh mana pun, but since ada alunan muzik ni, kami tak dengar pun perbualan pelanggan di meja sebelah dan membuatkan kami pun rasa yang apa yang kami bualkan tidak akan di dengar oleh pelanggan lain. Dengan erti kata lain, selesa dan ada privasi.

IMG_20141017_133026

Contact number and wifi password

Di atas meja makan tu actually ada fliers or template. So, antara promotion yang disediakan ialah set lunch dan special price for customer birthday days. Password untuk wifi dan contact number untuk reservation juga diletakkan di template ini.

The best part is, masa nak ambil order tu, pelayan tu tak jote down pon yet boleh ulang apa yang kami order without miss out. Memang professional sangat. Enough about the environment, now let’s talk about the foodies.. Since kami berdua saja, so menu dibawah ini adalah antara menu yang kami pilih di Loading Bay Café.

Coffee ice MYR 4.80

Coffee ice MYR 4.80

My favorite Coffee ice.. actually mereka juga menyediakan air suam (free) but since ana takut mengantuk after lunch, ana pun order kopi O ice ini.

Homemade Mushroom soup MYR 4.90 Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

Homemade Mushroom soup MYR 4.90
Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

For 1 set of homemade mushroom soup tu sebenarnya include 1pc of garlic bread. Ana add another 1 set garlic bread sebab kebiasaannya mushroom soup tu ana makan untuk dip kan garlic bread saja. But, bagi si peminat mushroom soup, pasti anda berpuas hati kerana sup cendawan ini cukup pekat dan memang terasa cendawan nya. ^^

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Untuk menu Spicy shrimp pasta, anda boleh memilih tahap kepedasan yang anda mahukan. Ana pilih medium spicy yet memang pedas sudah.. huhu.. tapi sedap…>.<

Kepada anda semua mana yang tercari-cari tempat makan, bolehlah datang ke Loading Bay Cafe ini dan rasai sendiri pengalaman makan disini. Harga pun berpatutan sesuai dengan servis yang diberikan. Kalau ada yang bertanya kepada ana nak revisit kah cafe ini? My answer will be YES!

Untuk maklumat lanjut, boleh lah melawat laman Facebook Loading Bay Cafe. Klik Sini

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Reunion photo booth

Just some recap on reunion ex SMKSR. Alhamdulillah, event tersebut mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan. Oleh kerana event tu dijalankan secara santai, pihak alumni just menyediakan set karaoke, makanan dan juga tempat untuk pendaftaran ahli baru.

984206_847364645288008_3888398470291871774_n

Gambar beramai-ramai di ambang kemerdekaan. Ada yang sudah balik waktu ni.

10653289_847364821954657_4064218221570543729_n

Ruang berborak. eheh!

10649623_847364715288001_8777939533563024914_n

Mesyuarat tikar sambil menjamu selera.. ^^

Bersebelahan dengan tempat pendaftaran,  there is Photo booth dimana  ana just buat untuk suka-suka. Why? Well, bila jumpa kawan lama, mesti kita nak snap-snap gambar sedikit sebagai kenangan. So, instead of randomly snap the photo, why not kita sediakan satu sudut untuk bergambar.

Background tuan pengerusi tu lah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Background tuan pengerusi tu ialah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Photo booth ni selalunya orang buat time wedding or engagement event but bila ana google, actually photo booth ni boleh dibuat untuk banyak event. Contohnya birthday party, Halloween party, costume party dan sebagainya. Tak lengkap photo booth kalau tidak ada prop sampingan.  Prop ini boleh juga dibuat mengikut tema majlis yang dijalankan..

Dalam entry ini, ana nak share pengalaman ana dalam cara-cara buat prop photo booth sendiri.

Langkah pertama, search free printable photo booth prop di internet dan download mengikut tema prop yang bersesuaian dengan majlis atau event yang anda mahukan. Kemudian, print.

antara free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Contoh free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Kemudian, tampalkan gambar prop seperti misai, bibir, topi dan sebagainya ke atas polystyrene foam. Potong polystyrene foam mengikut  bentuk prop yang ditampal tadi. Langkah terakhir, lekatkan pemegang de bahagian belakang prop. Untuk budget yang lebih murah, cucuk saja prop dengan lidi satay. Siap!!

Lekatkan gambar prop di atas polyfoam menggunakan gam

IMG_20140829_120633

Potong polyfoam mengikut bentuk prop yang telah dilekatkan tadi.

 

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Actually, tak rugi kita buat prop sendiri kerana boleh recycle untuk event-event yang lain. Disini, ana share antara gambar yang menggunakan photo booth prop yang ana buat tu. Kepada sesiapa yang suka buat kerja-kerja DIY ni, boleh la test buat photo booth prop ni.

IMG_20140830_185605

Tempat prop display supaya memudahkan guest memilih prop yang mereka mahukan.

IMG_20140830_185637

The reunion photo booth. Terlalu kecil but next time boleh la cuba buat besar sikit.

IMG_20140829_212320

It’s me! testing bergambar dengan photo booth prop bear + blue ribbon

IMG_20140829_221414

My brother in law yang sporting… He use cowboy prop.

meow

Meow~ Mr Muscle or Catman? hehe

10626817_909416455739513_2876777928014102740_n

Lovely couple~ Simple prop yet practical. White board!! You can freely write caption whatever you want.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Test personaliti – Rahsia mata

Dalam entry kali ni, ana nak share satu test personaliti melalui mata yang ana terjumpa masa silent reading di facebook. (teringat pulak kat kawan ana yang kata ana ni “drone” sebab silent reader. hehe) Pemilik asal test ini oversea means, explanation dalam bahasa inggeris. Ana lupa pula nak take note nama beliau. Apapun, test personaliti melalui mata ini ana nak share sekadar suka-suka. Have fun!

Sila pilih jenis mata yang menarik minat anda. Boleh pilih lebih kalau suka.

Sila pilih jenis mata yang menarik minat anda. Boleh pilih lebih dari satu.

Sudah pilih no mata yang mana menarik minat anda? Take note atau ingat no pilihan mata tu. Boleh pilih lebih dari satu sebab benda ni test personality. Manusiakan unik. Mungkin kita ni combination of many personality. Semasa ana baca test ini di facebook, ana pilih tiga mata iaitu no 1, 5 dan 6. Maksud kepada setiap mata tu ana tak nak translate kerana takut misleading dia punya maksud.  Jom check maksud pilihan anda!!

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Eye 1, Deep Down You Are Open. You’re the type of person who will welcome almost anyone into your life and heart. You believe that it’s better to take a risk and get hurt than to close yourself off to the world. You don’t show the world your fears or insecurities. You believe that your problems should be dealt with privately. You try to be totally there for everyone, even if you’re hurting inside. Helping others is how you heal.

Eye 2, Deep down you are Conscientious. You’re the type of person who’s always looking to make a good impression and do the right thing. You believe your actions make a difference in other people’s lives, no matter how large or small they are. You don’t show the world how worried and upset you are. You see a lot of misery and injustice that you keep to yourself. You are devoted to being the best person possible. It’s the least you can do with your time on this planet.

Eye 3, Deep Down you are tortured. You’re the type of person who has a very tumultuous past that still affects you today. You can’t help but think that life is some sort of sick cosmic joke. You try to find your peace wherever you can. You don’t show the world your darkest thoughts. You have a lot to endure, and your keeping it to yourself. Your outlook can be surprisingly sunny at times. You’re an expert at picking yourself up when you fall.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Eye 4, Deep Down you are philosophical. You’re the type of person who’s likely to over think everything and anything. You like to get to the deeper meaning of things. You get so lost in your thoughts that it’s sometimes hard to tell up from down. You don’t show the world how unsure you are about everything. You may be figuring things out, but you’re still confident. You see life as a puzzle, and you like playing with the pieces until they fit together. You may not ever figure out the meaning of it all, and you’re okay with that.

Eye 5, Deep down you are mysterious. You’re the type of person who hasn’t figured yourself out, so good luck to anyone else who plans to try! You are a mash up of many contradictions, and your mood changes daily. Once find yourself, you’ve changed into someone else. You don’t show the world much about yourself. You are a person of few words and confusing actions. You prefer to observe and learn about people before you chime in. You only say things that you are sure of.

Eye 6, Deep down you are sensitive. You’re the type of person who notices everything and forgets nothing. You are very in tune with the world. You feel deeply, and sometimes the silliest things can affect you. You are easily brought to laughter or tears. You don’t show the world how fragile you are. You instead show people how insightful you can be. You are good at anticipating what’s going to happen in your life. You are often the first one to see what’s coming.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Eye 7, Deep down you are fiery.
You’re the type of person who’s always energetic or passionate. There’s nothing subtle about you… ever. You tend to love or hate everything. You have a ton of opinions, and you make up your mind quickly. You don’t show the world how anxious you are. You have a lot of energy, and too much of it means you can be quite nervous. Everything is very high stakes for you. You can’t help but build up the drama in your head.

Eye 8, Deep down you are eccentric.
You’re the type of person who has unusual interests, beliefs, and practices. You’ve always been a bit of a weirdo. You don’t care much for rules or tradition. You do things your way and let the chips fall where they may. You show the world everything about you. You have nothing to hide, and you just laugh off those who judge you. You wish everyone was more like you. There’s a lot of joy in being a non-conformist.

Eye 9, Deep Down you are Intuitive. You’re the type of person who understands other people and the world very well. You don’t let on to how much you know. You can tell so much from someone’s facial expressions or tone of voice. And you always know when you’re being lied to. You show the world exactly what you want to show. Besides being good at reading people, you also know how you’re being read. You know when you’re being manipulated, and you know how to manipulate someone if you have to. You usually don’t resort to it though!

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

 

Zakat Fitrah di Terreal

zakat

Assalamualaikum… Enty kali ini ana nak cerita tentang Zakat. Apa Zakat tu? Hurm.. kalau berdasarkan apa yang pernah di ajar semasa sekolah agama, Zakat ini boleh dibahagikan kepada dua iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ni kita bayar pada bulan Ramadhan sahaja manakala Zakat Harta, boleh dibayar pada bila-bila masa.

Pada 18hb July 2014 yang lepas, pihak Badan Kebajikan Terreal telah mengaturkan amil untuk datang ke kilang bagi memudahkan pekerja islam menunaikan Zakat Fitrah. Alhamdullillah, walaupun Terreal Group HQ dari Eropah, sekurang-kurangnya, mereka prihatin tentang  masyarakat kita di Malaysia.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Berikut adalah antara gambar yang di snap menunjukkan step-step semasa membayar fitrah. Lokasi ini adalah bilik conference room main office di Terreal (M) Sdn. Bhd.

Zakat fitrah

Step 1: Tulis nama yang hendak di bayar zakat

Zakat fitrah

Step 2: Membayar duit zakat mengikut nilai yang telah dikira di ikuti dengan akad

Zakat fitrah

Step 3: Last but not least, diakhiri dengan doa.

Kenapa perlu berzakat?

Berikut adalah antara hikmah berzakat yang ana google dari internet.

    • Mengagihkan sebahagian kekayaan daripada golongan yang berada kepada golongan yang kurang berkemampuan.
    • Membersihkan diri pembayar zakat.
    • Menyuburkan dan memberkati harta pembayar zakat.
    • Mewujudkan rasa bersyukur terhadap nikmat kekayaan yang dianugerahkan oleh ALLAH SWT kepada hamba-hamba-NYA.
    • Memberi peluang kepada golongan hartawan untuk beribadat dalam bentuk mengeluarkan sebahagian harta mereka.
    • Menyatukan umat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.
    • Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai oleh ALLAH SWT
    • Melahirkan jiwa yang tenang dan tenteram kepada pembayar zakat.

Banyak juga hikmah zakat ni dan kepada yang masih belum membayar Zakat Fitrah, pastikan membayarnya sebelum akhir Ramadhan ya. Sekadar ingat mengingati..

zakat fitrah

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Cara tukar tayar kereta

Tukar tayar bocor – Satu insiden pagi hari dimana tayar belakang kereta kancil ana kempis habis. Bocor kah? Itulah yang terlintas difikiran ana. Ok, Nampak nya ana kene la gunakan skill yang agak berkarat menukar tayar kereta nih. Hujan lah pulak pagi-pagi ni. Tukar tayar sambil berpayung lah jawabnya.

First, mestilah kene ambil keluar tayar spare dan tools untuk buka tayar. Letakkan jack di bahagian bawah kereta berdekatan dengan tayar yang hendak ditukar. Buka cover rim (kalau ade cover rim) dan selitkan tayar spare ke bawah kereta.

Jack tayar

Jack tayar

???????????????????????????????

Contoh tempat menyelit tayar spare di bawah kereta

Jack menaik sedikit tayar  dan buka ke empat-empat skrew rim tayar. Jangan jack terlalu tinggi sebab nanti tak boleh buka skrew pula. Apabila skrew sudah sedikit loose, jack menaik lagi untuk memudahkan kerja mengeluarkan tayar.

Buka semua skrew dengan tools.

Buka semua skrew dengan bantuan tools yang berkenaan

???????????????????????????????

Pastikan kesemua 4 screw yang dibuka diletak di satu tempat. Jangan sampai hilang pulak.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duittarget="_blank" rel="nofollow" href="http://www.ashadee.net/go/50109/akakokanoe?tid=jomblog">duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Masukkan tayar spare dan pasang semula ke empat-empat skrew rim tayar.

Keluarkan tayar yang bocor

Selit tayar bocor kebawah kereta menggantikan tayar spare tadi

???????????????????????????????

Masukkan tayar spare dan pasang skrew

Kenapa nak selit-selit tayar bawah kereta ni? Ha.. Tips ini ana belajar dari abang ipar ana. In case kalau jack tiba-tiba patah, atau tergelincir sebab jack di tempat yang tidak rata (misalnya), masih ada tayar tu untuk tahan kereta daripada terus menghempap kaki atau tangan semasa kerja-kerja penukaran dilakukan. Mencegah kan lebih baik dari merawat. Ini sebagai langkah keselamatan saja.

???????????????????????????????

Pasang semula cover rim dan jack turun tayar. SIAP!!

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini

Nak dijadikan cerita, tayar spare ana pon kempis juga!! T_T Macam mana ni? Jam di tangan sudah menunjukkan pukul 8.30am. Adeh…

Tayar spare ku yang kempis juga. Hampeh!

Tayar spare ku yang bocor juga. Hampeh!

Thanks to my cousin yang kebetulannya cuti hari ini, dapatlah ana bawa ke dua-dua biji tayar itu ke kedai tayar untuk di inspect dan tampal sekiranya bocor.

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Menurut mechanic, tayar yg kempis tu tak bocor pon. Mungkin semasa isi angin, pin tiub tu tak tendang balik. Sebab tu pagi tu kempis habis kerana angin keluar melalui pin tiub. (mungkin juga. so ana kene monitor tayar ni). Dan yang spare tu pula, memang tak boleh diselamat kan sebab tayar tu tayar yang di toreh bunga semula dan dah bocor di kawasan torehan. Ok, nampaknya ana kena lah beli tayar baru untuk replace tayar spare yang tak berfunction sebagai tayar spare tu. Huhu..

Tayar baru

Tayar baru. Mechanic tu khusyuk je buat kerja

Balik rumah, pasang tayar dan dapatlah rehat sekejap sebab ambil cuti halfday..

Moral of the story,

  • Sila check tayar spare anda dan pastikan ia dalam keadaan baik.
  • Kalau dah guna tayar spare, pastikan terus ke kedai tayar untuk tukar tayar yang bocor.
  • Kepada pemandu wanita, tukar tayar ni senang saja. (kot) So, lepas ni boleh la try dan praktis buat sendiri.
  • Kalau malas nak buat, pastikan ada contact no kedai tayar yang ada buat perkhidmatan tukar tayar ni. Kan lebih senang.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak buat duit tanpa modal? Klik sini
Nak komisen 5 ke 6 angka? Klik sini
Nak tahu cara jual barang ke oversea? Klik sini