search
top

RESEPI SAMBAL URAP

Urap atau lebih dikenali sebagai kluban bagi masyarakat jawa merupakan salah satu makanan yang berasaskan sayuran. Kebiasaannya, sayuran segar seperti ulam-ulaman digunakan dalam menghasilkan urap. Namun begitu, hari ini urap telah divariasikan dengan pelbagai sayuran mahupun bahan bukan sayuran yang dicelur seperti perut lembu.

Selain daripada bahan campuran, rasa urap juga divariasikan melalui sambal urap atau rempah urap itu sendiri. Untuk entry kali ini ana share resepi sambal urap ulaman versi my mommy.

Bahan sambal A

3 ulas bawang putih

Beberapa biji cili padi (mengikut kepedasan yang anda sukai)

Sedikit belacan mentah

Sedikit cekur @ kencur

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan A

Bahan-bahan A

Bahan sambal B

Kelapa yang telah diparut

1/3  sudu asam jawa

Bahan sayuran

Ulam-ulaman

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Cara membuat sambal urap versi my mommy ni mudah sahaja. Mula-mula, tumbuk lumat bahan-bahan A. selepas itu, masukkan bahan-bahan A dan B kedalam satu bekas dan gaul sehingga sebati @ rata. Setelah rata, anda bolehlah merasa sedikit hasil campuran tersebut. Sekiranya mahukan lebih pedas, masih boleh lagi ditumbuk cili dan digaul semula. Setelah berpuas hati dengan rasa hasil campuran tersebut, salai @ sangan campuran di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering. Siap sudah sambal urap!

PhotoGrid_1424013798908

Campuran di salai dan dicampurkan dengan bahan sayuran

The next step will be just mixt it with all the veggies. Lebih sedap bila dimakan dengan nasi putih panas dan telur rebus. Sambal urap ini boleh tahan selama lebih kurang 2 hari kerana ianya disalai kering. Selamat mencuba!

MEE KETAM BALIK PULAU

Kali ini ana nak cerita tentang mee ketam. Memang tidak dinafikan, banyak pilihan tempat makan yang best-best di Penang dan antara tempat makan yang di suggest oleh rakan ana untuk mencuba ialah Mee Ketam Balik Pulau. Dari namanya saja sudah pun memberi informasi dimanakah lokasi tempat makan ini. Tentunya di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Signboard mee ketam balik pulau

Signboard arah masuk ke gerai mee ketam balik pulau

Semasa pertama kali ana ingin mengunjungi tempat makan ini, kami hampir terlepas simpang untuk masuk ke gerai ini kerana gerai mee ketam ini agak tersorok. Maklumlah, gerai dibuka di bahagian hadapan laman rumah pemilik gerai ini. ^^

3 dara

Mai, ainol and me.. depa ni la yang bawa ana mai makan kat gerai ni.

 

 

Pada mulanya, ana berasa pelik kerana tak boleh order air. Hauslah tekak eden! Rupa-rupanya gerai ini menyediakan minuman free tetapi tidak boleh pilih jenis minuman. Dengan kata lain, semasa ana berkunjung di gerai ini, terdapat air sirap disediakan di bahagian tepi. Konsepnya ala-ala kenduri kahwin atau asrama dimana kita akan ambil cawan yang disediakan dan ambil air sendiri untuk dibawa ke meja makan. Agak kelakar lah juga bila terdengar celoteh kanak-kanak dimeja sebelah yang merungut “air teh limau tak ada.. air milo pon tak ada.. Habis, die jual apa? Tak jual apa-apa…”.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Back to foodies, gerai mee ketam ini membolehkan pelanggan memilih mee kuning, kuey teow, bihun atau mee meggi untuk pilihan mee. Selain mee ketam, mereka juga ada menjual pisang goreng cheese dan kuih muih untuk makanan sampingan ala-ala minum petang. But, kami hanya fokus kepada mee ketam. Maybe next time baru try makanan sampingan tu.

Mee ketam = RM 10

Mee ketam = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Dari segi harga, bagi ana it’s affordable dan ok lah coz portion yang disediakan tu berbaloi dengan harga yang diberi. So, kepada sesiapa yang ada masa lapang dan berjalan-jalan di balik pulau, bolehlah singgah ke Mee Ketam Balik Pulau. It’s affordable, consumable dan layan je makan ketam tu. Disarankan datang pada waktu lapang. Barulah cukup masa untuk feel makan ketam…(>.@)

BIHUN SUP PUAKA

Hi! Untuk entry kali ini ana nak share tentang satu tempat makan yang sangat rare (pada pendapat ana) iaitu BIHUN SUP PUAKA. Hurmm.. mendengar nama kedai nya sudah pun menggerunkan. Actualy, ana pernah terbaca mengenai bihun sup puaka ini semasa silent reading di facebook.  Ianya di share oleh salah seorang senior ana di USM dahulu. Kebetulan, semasa on the way nak ke lembah bujang, ana ternampak gerai ini di tepi jalan. So, balik dari melawat candi-candi di lembah bujang tu, kami pun singgah ke gerai berkenaan untuk merasai sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Mengikut review yang dibuat oleh senior ana, gerai itu membuka alunan suara orang mengaji  memenuhi suasana  gerai berkenaan. Ya! Memang betul pun. Pada pendapat ana, ianya buat kami rase safe. Maklumlah,  kami tiba tu dah dekat waktu magrib. So, bila dengar alunan suara orang mengaji ni rasa tenang saja. Back to the food, selain daripada bihun, pelanggan boleh juga memilih kuey teow atau mee kuning. Di atas meja pula, terdapat nasi lemak bungkus untuk pelanggan yang inginkan nasi lemak. Bersebelahan dengan gerai ini, ada orang mula membakar arang. Mungkin kami antara pelanggan awal pada hari itu jadi, ana tak sure arang tu dibakar untuk membakar sate atau BBQ atau apa. (Lupa pula nak tanya waktu operasi)

Mee sup puaka yang ana order.

Mee sup puaka yang ana order.

Ana memilih mee sup manakala ainol dan mai masing-masing memilih kuey teow sup. Oleh kerana pertama kali mencuba, maka kami pun menghirup dahulu kuah sup sebelun bercampur dengan sambal yang telah pun di letak didalam mangkuk itu. Rasa kuah sup daging yang cukup sedap yet sudah terasa pedas nya. (Seingat ana, sup danging kosong selalunya tidak rasa pedas). Kemudian ana pun menggaul sambal dan sos cili (mungkin) dan rasa kembali kuah sup tersebut. PEDAS!!!!  Skala tahap kepedasan sup ini 4 ½ bagi Mai sekiranya skala 5 menunjukkan paling pedas. Namun, bagi ana, skala tahap kepedasan kuah sup ini menjanggau skala 5. Ana bagi 6. Why? Sebab ana menangis dek menahan rasa pedas kuah sup itu. Pedas nya membuatkan ana rasa seolah-olah bibir ana mengembang dan pedas hingga ke telinga. Ana pun continue makan juga (sebab dah beli, rugi kalau tak makan) but just makan mee sahaja.  Siap tambah sirap ais sebab tak tahan pedas. Huhu..

Mai dan ainol adalah yan terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang.

Mai dan ainol adalah yang terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang. Huhu..

So, pada pendapat ana, nama gerai BIHUN SUP PUAKA ini mungkin diberi bagi menggambarkan tahap kepedasan sup tersebut. Memang puaka sungguh. Bagi penggemar makanan pedas, datang lah ke gerai ini dan cuba rasaai pengalaman sup pedas tahap puaka ni. Mungkin ana yang tak tahan pedas kot. Tapi kalau takat makan cili cicah kicap tu ana tahan je. So, setelah merasai sup puaka ni, ana pun confuse, ana ni tahan pedas atau tidak? T_T

Total cost untuk 2 gelas limau ais, 1 gelas sirap ais, 1 gelas teh O suam, 2 kuey teow sup dan 1 mee sup = Rm 13.00 sahaja.  Gerai ini juga menerima tempahan (sebab ana nampak contact number dan alamat di banner yang mereka naikkan). So, ana share juga alamat dan contact number ini bagi memudahkan sesiapa yang mahu try dan rasa sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Alamat => Lot 21, Kg Baru Tandop Batu Merbok, 08400 Merbok, Kedah Darul Aman.

Contact Number => 019-4464349 (syafiq), 019-2524527 (syafina)

 

 

Loading Bay Cafe

Hi! Untuk entry ini, ana nak share satu pilihan tempat makan di Bandar Kluang. Nama restoran ini ialah Loading Bay Cafe. Mendengar namanya tidak bermakna tempat loading barang kontena ya. Mungkin nama restoran ini diberi sebegitu rupa untuk memberi makna tempat untuk kita load perut dengan makanan kot. Hehe..

IMG_20141017_132015

a snap across the street

Restoran ini ada menyediakan ruangan makan di bahagian luar sekiranya anda lebih prefer open air instead of air condition room. But, since kami datang for lunch and it just happen cuaca panas terik, kami pilih untuk masuk ke dalam. Buka saja pintu, ada pelayan yang sambut kami. Dia akan tanya bilangan orang yang datang untuk makan dan akan seat kan mengikut saiz table yang sesuai.

IMG_20141017_132058

Ruangan luar restoran

IMG_20141017_133359

It’s me!

IMG_20141017_133338

Thanks Farah, sebab teman makan lunch. ^^

Pada pendapat ana, suasana dalam restoran ini sangat best. Why? Simply because pencahayaan di bahagian dalam restoran ini sedikit kelam kerana mereka menggunakan downlight lightning, di tambah pula dengan alunan muzik yang di soul kan (lagu rancak tapi dah diolah ala-ala unplug jazz). So, walaupun seat meja sebelah tak jauh mana pun, but since ada alunan muzik ni, kami tak dengar pun perbualan pelanggan di meja sebelah dan membuatkan kami pun rasa yang apa yang kami bualkan tidak akan di dengar oleh pelanggan lain. Dengan erti kata lain, selesa dan ada privasi.

IMG_20141017_133150

Promotion for lunch

IMG_20141017_133026

Contact number and wifi password

Di atas meja makan tu actually ada fliers or template. So, antara promotion yang disediakan ialah set lunch dan special price for customer birthday days. Password untuk wifi dan contact number untuk reservation juga diletakkan di template ini.

The best part is, masa nak ambil order tu, pelayan tu tak jote down pon yet boleh ulang apa yang kami order without miss out. Memang professional sangat. Enough about the environment, now let’s talk about the foodies.. Since kami berdua saja, so menu dibawah ini adalah antara menu yang kami pilih di Loading Bay Café.

Coffee ice MYR 4.80

Coffee ice MYR 4.80

My favorite Coffee ice.. actually mereka juga menyediakan air suam (free) but since ana takut mengantuk after lunch, ana pun order kopi O ice ini.

Homemade Mushroom soup MYR 4.90 Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

Homemade Mushroom soup MYR 4.90
Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

For 1 set of homemade mushroom soup tu sebenarnya include 1pc of garlic bread. Ana add another 1 set garlic bread sebab kebiasaannya mushroom soup tu ana makan untuk dip kan garlic bread saja. But, bagi si peminat mushroom soup, pasti anda berpuas hati kerana sup cendawan ini cukup pekat dan memang terasa cendawan nya. ^^

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Untuk menu Spicy shrimp pasta, anda boleh memilih tahap kepedasan yang anda mahukan. Ana pilih medium spicy yet memang pedas sudah.. huhu.. tapi sedap…>.<

Kepada anda semua mana yang tercari-cari tempat makan, bolehlah datang ke Loading Bay Cafe ini dan rasai sendiri pengalaman makan disini. Harga pun berpatutan sesuai dengan servis yang diberikan. Kalau ada yang bertanya kepada ana nak revisit kah cafe ini? My answer will be YES!

Untuk maklumat lanjut, boleh lah melawat laman Facebook Loading Bay Cafe. Klik Sini

Reunion photo booth

Just some recap on reunion ex SMKSR. Alhamdulillah, event tersebut mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan. Oleh kerana event tu dijalankan secara santai, pihak alumni just menyediakan set karaoke, makanan dan juga tempat untuk pendaftaran ahli baru.

984206_847364645288008_3888398470291871774_n

Gambar beramai-ramai di ambang kemerdekaan. Ada yang sudah balik waktu ni.

10653289_847364821954657_4064218221570543729_n

Ruang berborak. eheh!

10649623_847364715288001_8777939533563024914_n

Mesyuarat tikar sambil menjamu selera.. ^^

Bersebelahan dengan tempat pendaftaran,  there is Photo booth dimana  ana just buat untuk suka-suka. Why? Well, bila jumpa kawan lama, mesti kita nak snap-snap gambar sedikit sebagai kenangan. So, instead of randomly snap the photo, why not kita sediakan satu sudut untuk bergambar.

Background tuan pengerusi tu lah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Background tuan pengerusi tu ialah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Photo booth ni selalunya orang buat time wedding or engagement event but bila ana google, actually photo booth ni boleh dibuat untuk banyak event. Contohnya birthday party, Halloween party, costume party dan sebagainya. Tak lengkap photo booth kalau tidak ada prop sampingan.  Prop ini boleh juga dibuat mengikut tema majlis yang dijalankan..

Dalam entry ini, ana nak share pengalaman ana dalam cara-cara buat prop photo booth sendiri.

Langkah pertama, search free printable photo booth prop di internet dan download mengikut tema prop yang bersesuaian dengan majlis atau event yang anda mahukan. Kemudian, print.

antara free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Contoh free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Kemudian, tampalkan gambar prop seperti misai, bibir, topi dan sebagainya ke atas polystyrene foam. Potong polystyrene foam mengikut  bentuk prop yang ditampal tadi.

Lekatkan gambar prop di atas polyfoam menggunakan gam

Lekatkan gambar prop di atas polyfoam menggunakan gam

IMG_20140829_120633

Potong polyfoam mengikut bentuk prop yang telah dilekatkan tadi.

Langkah terakhir, lekatkan pemegang de bahagian belakang prop. Untuk budget yang lebih murah, cucuk saja prop dengan lidi satay. Siap!!

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Actually, tak rugi kita buat prop sendiri kerana boleh recycle untuk event-event yang lain. Disini, ana share antara gambar yang menggunakan photo booth prop yang ana buat tu. Kepada sesiapa yang suka buat kerja-kerja DIY ni, boleh la test buat photo booth prop ni.

IMG_20140830_185605

Tempat prop display supaya memudahkan guest memilih prop yang mereka mahukan.

IMG_20140830_185637

The reunion photo booth. Terlalu kecil but next time boleh la cuba buat besar sikit.

IMG_20140829_212320

It’s me! testing bergambar dengan photo booth prop bear + blue ribbon

IMG_20140829_221414

My brother in law yang sporting… He use cowboy prop.

meow

Meow~ Mr Muscle or Catman? hehe

10626817_909416455739513_2876777928014102740_n

Lovely couple~ Simple prop yet practical. White board!! You can freely write caption whatever you want.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

« Previous Entries

top