Author Archives: raihana

About raihana

Unpredictable, stubborn and persistence? That is my good point. hehehe..

Potato Au Gratin recipe

Entry selera hana kali ini, ana nak share resepi POTATO AU GRATIN versi anna diaz.

Actually, resepi ni ana dapat daripada internet tetapi ada beberapa step yang ana terlupa ikut semasa pertama kali experiment memasaknya. However, hasil masakan menu ini masih memuaskan hati ana sebab rasanya similar dengan yang Barney’s buat tuh. Hehe.. (Ibarat masuk bakul angkat sendiri).

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini

Dalam enry ana tentang Barney’s restaurant tu ana ade share sikit tentang menu potato au gratin ni. Menurut anak tekak ana, menu ini sesuai disajikan bersama daging atau ayam yang di panggang. Kira BBQ concept la. So, selalunya bila BBQ, sos lada hitam la yang paling selalu menjadi pilihan. Tapi, pada pendapat ana, potato au gratin ini boleh menggantikan fungsi sos lada hitam untuk memberi rasa yang berbeza yet still lazat.


IMG_20140622_172308

Bahan-bahan A:

3-4 biji kentang Russet disagat/ hiris

1 biji bawang Holland dipotong menjadi ring

Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

IMG_20140622_174009

Bahan-bahan B:

3 sudu makan butter

3 sudu tepung gandum

½ sudu the garam

2 cawan susu

1 ½ cawan keju cheddar disagat/potong kecil

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini


Langkah pertama, kita mulakan dengan bahan-bahan A iaitu;

  • Susun satu lapisan kentang diseluruh bekas loyang atau untuk kes ana, ana guna aluminium foil dan shape kan menjadi bentuk dulang/loyang.
  • Kemudian, susun lapisan ke-2 dengan bawang Holland.
  • Taburkan campuran garam dan serbuk lada hitam diatasnya.
  • Ulangi lapisan kentang di ikuti bawang dan campuran garam dan serbuk lada hitam itu tadi sehingga habis. Letak tepi.

??????????????????????????????? IMG_20140622_174818


Langkah kedua pula melibatkan bahan-bahan B.

  • Cairkan butter di dalam kuali pan dengan api sederhana dan masukkan tepung dan garam. Kacau sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan susu dan pastikan terus mengacau. Apabila susu dah start ade buih-buih kecil nak mendidih, masukkan keju cheddar dan kacau sehingga semua keju cair dan campuran kelihatan sedikit likat dan sebati. Kemudian, tuangkan campuran tadi ke dalam loyang yang telah dilapiskan dengan kentang dan bawang tadi.

???????????????????????????????


Langkah ketiga;

  •  Masukkan kedalam oven dan bakar sehingga kentang masak. Kalau mengikut resepi asal, tempoh pembakaran 30min dengan suhu 200°C. Untuk kes ana yang tak ade oven dirumah, ana masukkan loyang kedalam happycall (periuk / kuali serbaguna. Ada juga jenama lain seperti Ikan dll) dan bakar lebih kurang 30 min juga.

Setelah kentang masak, menu itu sudah sedia untuk dihidang..

??????????????????????????????? IMG_20140622_185359

Selamat mencuba dan berexperiment bersama ana!!

Tips: kalau nak tahu kentang dah masak ke tidak, try cucuk dengan garfu dan kalau lembut je sampai ke dasar loyang, maksudnya dah masak la tuh.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini

Barney’s Restaurant

Untuk entry selera hana kali ini, ana nak share tentang satu tempat yang menyediakan makanan western. Nama restoran yang ana nak share ialah Barney’s restaurant. Kepada kawan-kawan yang sekali-sekala ingin menikmati makanan western, bolehlah datang ke restoran ini.

Restoran ini berdekatan dengan BSN kluang (area tepi sungai) dan maklumat official yang ana dapat di facebook adalah seperti dibawah;

Address :  7&8, Jalan Komersil Kluang 2, Pusat Perniagaan Komersil, Jalan Haji Manan, 86000 Kluang, Johor

Phone             : 07-7744992

Hours             :11:30 am – 10:00 pm

Gambar dengan jari peace kat bawah ni ana ambil masa first time makan kat restoran Barney’s sebab restoran ini adalah favorite restaurant pilihan bos-bos ana.

Photo0626

Setiap kali important visitor datang, kebiasaannya pihak HR company ana akan arrange lunch atau dinner di restoran ini. Hiasan dalamannya menarik dan membawakan ciri-ciri eropah.  Susun aturnya yang teliti menjadikan suasana lebih selesa seperti di rumah dan privasi. Selain daripada itu, makanan juga boleh ditempah dan dihantar ke tempat yang kita mahu.

IMG_1570

Ada apa dengan Barney’s?

Apabila bercerita tentang makanan western, masing-masing mempunyai citarasa yang berbeza. Di restorant ini, mereka ada menyediakan pelbagai menu seperti pizza, masakan daging, ayam, ikan, salad dan lain-lain. Makanan sampingan juga tidak kurang lazatnya. Oleh itu, agak sukar untuk ana nyatakan menu yang manakah paling sedap kerana ianya bergantung kepada citarasa masing-masing. Yang paling penting, ianya HALAL.

Photo0624

Antara menu salad sebagai appetizer

   Photo0627Photo0630

Antara menu daging dan ayam sebagai hidangan utamaPhoto0631  Photo0628

Antara menu makanan sampingan 

Photo0634

Salah satu menu dessert yang disediakan

Disini, ana hendak share tentang salah satu makanan sampingan iaitu potato au gratin. First time ana makan menu ini ialah sewaktu dinner majlis perpisahan factory director.

Waktu itu, main dish yang dihidangkan adalah daging lembu separuh masak dihidang bersama potato au gratin. Daging tu memang lembut tapi masih ada membawa rasa arang ala-ala steak (sebab panggang). Apabila dimakan dengan potato augratin yang ada rasa sedikit masin dan lemak (tapi tak greasy), memang satu padanan yang sangat lengkap.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini

Kali kedua, ana dapat makan semasa lunch time bersama technical director yang datang buat lawatan di factory. Kali ini, makanan dihidangkan secara buffet. Waktu itu, ayam grill ada juga dihidangkan dan ana pon cuba menikmati potato au gratin itu dengan ayam grill tersebut. SEDAP!! Oleh itu, dapatlah ana buat kesimpulan dimana potato au gratin ini sesuai sebagai pelengkap makanan berpanggang. Boleh lah dicuba untuk disajikan semasa berBBQ.

IMG_2476

Dalam gambar diatas, potato au gratin adalah tray ke-3 dari kiri.

Selain daripada makanan yang dihidangkan lazat dan enak, pada pendapat ana, servis yang diberikan kepada pelanggan  juga sangat baik dan mesra. Sekadar perkongsian, salah situasi yang berlaku kepada ana iaitu ketika pertama kali ingin mencuba menikmati espresso.

Seperti yang kita tahu, espresso ini kelat dan ada manis-manis kopi dihujung nya. So, di restoran Barney’s ini, cheft mencadangkan kepada ana cara untuk menikmati espresso dengan sedikit twist dimana satu scoop aiskrim vanilla dimasukkan kedalam secawan espresso hangat. Apabila diminum, rasa pahit dan manis kopi masih dikekalkan tetapi, dengan penambahan aiskrim vanilla, ia dapat meminimakan rasa kelat espresso. Yang unik nya, boleh rasa hangat dan sejuk dalam mulut dalam satu masa. Kepada yang ingin mencuba ataupun penggemar espresso, mungkin anda boleh cuba letak aiskrim vanila ini untuk menikmati pengalaman rasa yang berbeza.