Barney’s Restaurant

Untuk entry selera hana kali ini, ana nak share tentang satu tempat yang menyediakan makanan western. Nama restoran yang ana nak share ialah Barney’s restaurant. Kepada kawan-kawan yang sekali-sekala ingin menikmati makanan western, bolehlah datang ke restoran ini.

Restoran ini berdekatan dengan BSN kluang (area tepi sungai) dan maklumat official yang ana dapat di facebook adalah seperti dibawah;

Address :  7&8, Jalan Komersil Kluang 2, Pusat Perniagaan Komersil, Jalan Haji Manan, 86000 Kluang, Johor

Phone             : 07-7744992

Hours             :11:30 am – 10:00 pm

Gambar dengan jari peace kat bawah ni ana ambil masa first time makan kat restoran Barney’s sebab restoran ini adalah favorite restaurant pilihan bos-bos ana.

Photo0626

Setiap kali important visitor datang, kebiasaannya pihak HR company ana akan arrange lunch atau dinner di restoran ini. Hiasan dalamannya menarik dan membawakan ciri-ciri eropah.  Susun aturnya yang teliti menjadikan suasana lebih selesa seperti di rumah dan privasi. Selain daripada itu, makanan juga boleh ditempah dan dihantar ke tempat yang kita mahu.

IMG_1570

Ada apa dengan Barney’s?

Apabila bercerita tentang makanan western, masing-masing mempunyai citarasa yang berbeza. Di restorant ini, mereka ada menyediakan pelbagai menu seperti pizza, masakan daging, ayam, ikan, salad dan lain-lain. Makanan sampingan juga tidak kurang lazatnya. Oleh itu, agak sukar untuk ana nyatakan menu yang manakah paling sedap kerana ianya bergantung kepada citarasa masing-masing. Yang paling penting, ianya HALAL.

Photo0624

Antara menu salad sebagai appetizer

   Photo0627Photo0630

Antara menu daging dan ayam sebagai hidangan utamaPhoto0631  Photo0628

Antara menu makanan sampingan 

Photo0634

Salah satu menu dessert yang disediakan

Disini, ana hendak share tentang salah satu makanan sampingan iaitu potato au gratin. First time ana makan menu ini ialah sewaktu dinner majlis perpisahan factory director.

Waktu itu, main dish yang dihidangkan adalah daging lembu separuh masak dihidang bersama potato au gratin. Daging tu memang lembut tapi masih ada membawa rasa arang ala-ala steak (sebab panggang). Apabila dimakan dengan potato augratin yang ada rasa sedikit masin dan lemak (tapi tak greasy), memang satu padanan yang sangat lengkap.

Sponsored- about this ads
Part time kumpul point untuk redeem duit sebenar? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini

Kali kedua, ana dapat makan semasa lunch time bersama technical director yang datang buat lawatan di factory. Kali ini, makanan dihidangkan secara buffet. Waktu itu, ayam grill ada juga dihidangkan dan ana pon cuba menikmati potato au gratin itu dengan ayam grill tersebut. SEDAP!! Oleh itu, dapatlah ana buat kesimpulan dimana potato au gratin ini sesuai sebagai pelengkap makanan berpanggang. Boleh lah dicuba untuk disajikan semasa berBBQ.

IMG_2476

Dalam gambar diatas, potato au gratin adalah tray ke-3 dari kiri.

Selain daripada makanan yang dihidangkan lazat dan enak, pada pendapat ana, servis yang diberikan kepada pelanggan  juga sangat baik dan mesra. Sekadar perkongsian, salah situasi yang berlaku kepada ana iaitu ketika pertama kali ingin mencuba menikmati espresso.

Seperti yang kita tahu, espresso ini kelat dan ada manis-manis kopi dihujung nya. So, di restoran Barney’s ini, cheft mencadangkan kepada ana cara untuk menikmati espresso dengan sedikit twist dimana satu scoop aiskrim vanilla dimasukkan kedalam secawan espresso hangat. Apabila diminum, rasa pahit dan manis kopi masih dikekalkan tetapi, dengan penambahan aiskrim vanilla, ia dapat meminimakan rasa kelat espresso. Yang unik nya, boleh rasa hangat dan sejuk dalam mulut dalam satu masa. Kepada yang ingin mencuba ataupun penggemar espresso, mungkin anda boleh cuba letak aiskrim vanila ini untuk menikmati pengalaman rasa yang berbeza.

3 thoughts on “Barney’s Restaurant

  1. khairul nizzam

    i like barneys…

    walaupn sebenarnye makanan agak mahal skit kat barneys ni tapi kalau makan free aku suka makan banyak2…hahahhahahahaha…

  2. raihana Post author

    Memang agak mahal. tapi kalau buat macam special event ke.. buleh la sekali sekala pergi. Ana pon makan bila company yg bayar je.. hehe

Comments are closed.