search
top
Currently Browsing: Sharing is caring

RESEPI SAMBAL URAP

Urap atau lebih dikenali sebagai kluban bagi masyarakat jawa merupakan salah satu makanan yang berasaskan sayuran. Kebiasaannya, sayuran segar seperti ulam-ulaman digunakan dalam menghasilkan urap. Namun begitu, hari ini urap telah divariasikan dengan pelbagai sayuran mahupun bahan bukan sayuran yang dicelur seperti perut lembu.

Selain daripada bahan campuran, rasa urap juga divariasikan melalui sambal urap atau rempah urap itu sendiri. Untuk entry kali ini ana share resepi sambal urap ulaman versi my mommy.

Bahan sambal A

3 ulas bawang putih

Beberapa biji cili padi (mengikut kepedasan yang anda sukai)

Sedikit belacan mentah

Sedikit cekur @ kencur

Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan A

Bahan-bahan A

Bahan sambal B

Kelapa yang telah diparut

1/3  sudu asam jawa

Bahan sayuran

Ulam-ulaman

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Bahan-bahan B yang dicampur dengan bahan-bahan A yang telah ditumbuk lumat

Cara membuat sambal urap versi my mommy ni mudah sahaja. Mula-mula, tumbuk lumat bahan-bahan A. selepas itu, masukkan bahan-bahan A dan B kedalam satu bekas dan gaul sehingga sebati @ rata. Setelah rata, anda bolehlah merasa sedikit hasil campuran tersebut. Sekiranya mahukan lebih pedas, masih boleh lagi ditumbuk cili dan digaul semula. Setelah berpuas hati dengan rasa hasil campuran tersebut, salai @ sangan campuran di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering. Siap sudah sambal urap!

PhotoGrid_1424013798908

Campuran di salai dan dicampurkan dengan bahan sayuran

The next step will be just mixt it with all the veggies. Lebih sedap bila dimakan dengan nasi putih panas dan telur rebus. Sambal urap ini boleh tahan selama lebih kurang 2 hari kerana ianya disalai kering. Selamat mencuba!

MEE KETAM BALIK PULAU

Kali ini ana nak cerita tentang mee ketam. Memang tidak dinafikan, banyak pilihan tempat makan yang best-best di Penang dan antara tempat makan yang di suggest oleh rakan ana untuk mencuba ialah Mee Ketam Balik Pulau. Dari namanya saja sudah pun memberi informasi dimanakah lokasi tempat makan ini. Tentunya di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Signboard mee ketam balik pulau

Signboard arah masuk ke gerai mee ketam balik pulau

Semasa pertama kali ana ingin mengunjungi tempat makan ini, kami hampir terlepas simpang untuk masuk ke gerai ini kerana gerai mee ketam ini agak tersorok. Maklumlah, gerai dibuka di bahagian hadapan laman rumah pemilik gerai ini. ^^

3 dara

Mai, ainol and me.. depa ni la yang bawa ana mai makan kat gerai ni.

 

 

Pada mulanya, ana berasa pelik kerana tak boleh order air. Hauslah tekak eden! Rupa-rupanya gerai ini menyediakan minuman free tetapi tidak boleh pilih jenis minuman. Dengan kata lain, semasa ana berkunjung di gerai ini, terdapat air sirap disediakan di bahagian tepi. Konsepnya ala-ala kenduri kahwin atau asrama dimana kita akan ambil cawan yang disediakan dan ambil air sendiri untuk dibawa ke meja makan. Agak kelakar lah juga bila terdengar celoteh kanak-kanak dimeja sebelah yang merungut “air teh limau tak ada.. air milo pon tak ada.. Habis, die jual apa? Tak jual apa-apa…”.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Back to foodies, gerai mee ketam ini membolehkan pelanggan memilih mee kuning, kuey teow, bihun atau mee meggi untuk pilihan mee. Selain mee ketam, mereka juga ada menjual pisang goreng cheese dan kuih muih untuk makanan sampingan ala-ala minum petang. But, kami hanya fokus kepada mee ketam. Maybe next time baru try makanan sampingan tu.

Mee ketam = RM 10

Mee ketam = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Dari segi harga, bagi ana it’s affordable dan ok lah coz portion yang disediakan tu berbaloi dengan harga yang diberi. So, kepada sesiapa yang ada masa lapang dan berjalan-jalan di balik pulau, bolehlah singgah ke Mee Ketam Balik Pulau. It’s affordable, consumable dan layan je makan ketam tu. Disarankan datang pada waktu lapang. Barulah cukup masa untuk feel makan ketam…(>.@)

BIHUN SUP PUAKA

Hi! Untuk entry kali ini ana nak share tentang satu tempat makan yang sangat rare (pada pendapat ana) iaitu BIHUN SUP PUAKA. Hurmm.. mendengar nama kedai nya sudah pun menggerunkan. Actualy, ana pernah terbaca mengenai bihun sup puaka ini semasa silent reading di facebook.  Ianya di share oleh salah seorang senior ana di USM dahulu. Kebetulan, semasa on the way nak ke lembah bujang, ana ternampak gerai ini di tepi jalan. So, balik dari melawat candi-candi di lembah bujang tu, kami pun singgah ke gerai berkenaan untuk merasai sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Gambar gerai dari seberang jalan.

Mengikut review yang dibuat oleh senior ana, gerai itu membuka alunan suara orang mengaji  memenuhi suasana  gerai berkenaan. Ya! Memang betul pun. Pada pendapat ana, ianya buat kami rase safe. Maklumlah,  kami tiba tu dah dekat waktu magrib. So, bila dengar alunan suara orang mengaji ni rasa tenang saja. Back to the food, selain daripada bihun, pelanggan boleh juga memilih kuey teow atau mee kuning. Di atas meja pula, terdapat nasi lemak bungkus untuk pelanggan yang inginkan nasi lemak. Bersebelahan dengan gerai ini, ada orang mula membakar arang. Mungkin kami antara pelanggan awal pada hari itu jadi, ana tak sure arang tu dibakar untuk membakar sate atau BBQ atau apa. (Lupa pula nak tanya waktu operasi)

Mee sup puaka yang ana order.

Mee sup puaka yang ana order.

Ana memilih mee sup manakala ainol dan mai masing-masing memilih kuey teow sup. Oleh kerana pertama kali mencuba, maka kami pun menghirup dahulu kuah sup sebelun bercampur dengan sambal yang telah pun di letak didalam mangkuk itu. Rasa kuah sup daging yang cukup sedap yet sudah terasa pedas nya. (Seingat ana, sup danging kosong selalunya tidak rasa pedas). Kemudian ana pun menggaul sambal dan sos cili (mungkin) dan rasa kembali kuah sup tersebut. PEDAS!!!!  Skala tahap kepedasan sup ini 4 ½ bagi Mai sekiranya skala 5 menunjukkan paling pedas. Namun, bagi ana, skala tahap kepedasan kuah sup ini menjanggau skala 5. Ana bagi 6. Why? Sebab ana menangis dek menahan rasa pedas kuah sup itu. Pedas nya membuatkan ana rasa seolah-olah bibir ana mengembang dan pedas hingga ke telinga. Ana pun continue makan juga (sebab dah beli, rugi kalau tak makan) but just makan mee sahaja.  Siap tambah sirap ais sebab tak tahan pedas. Huhu..

Mai dan ainol adalah yan terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang.

Mai dan ainol adalah yang terjebak sama dengan ana menikmati sup puaka after visit lembah bujang. Huhu..

So, pada pendapat ana, nama gerai BIHUN SUP PUAKA ini mungkin diberi bagi menggambarkan tahap kepedasan sup tersebut. Memang puaka sungguh. Bagi penggemar makanan pedas, datang lah ke gerai ini dan cuba rasaai pengalaman sup pedas tahap puaka ni. Mungkin ana yang tak tahan pedas kot. Tapi kalau takat makan cili cicah kicap tu ana tahan je. So, setelah merasai sup puaka ni, ana pun confuse, ana ni tahan pedas atau tidak? T_T

Total cost untuk 2 gelas limau ais, 1 gelas sirap ais, 1 gelas teh O suam, 2 kuey teow sup dan 1 mee sup = Rm 13.00 sahaja.  Gerai ini juga menerima tempahan (sebab ana nampak contact number dan alamat di banner yang mereka naikkan). So, ana share juga alamat dan contact number ini bagi memudahkan sesiapa yang mahu try dan rasa sendiri pengalaman makan sup PUAKA.

Alamat => Lot 21, Kg Baru Tandop Batu Merbok, 08400 Merbok, Kedah Darul Aman.

Contact Number => 019-4464349 (syafiq), 019-2524527 (syafina)

 

 

Loading Bay Cafe

Hi! Untuk entry ini, ana nak share satu pilihan tempat makan di Bandar Kluang. Nama restoran ini ialah Loading Bay Cafe. Mendengar namanya tidak bermakna tempat loading barang kontena ya. Mungkin nama restoran ini diberi sebegitu rupa untuk memberi makna tempat untuk kita load perut dengan makanan kot. Hehe..

IMG_20141017_132015

a snap across the street

Restoran ini ada menyediakan ruangan makan di bahagian luar sekiranya anda lebih prefer open air instead of air condition room. But, since kami datang for lunch and it just happen cuaca panas terik, kami pilih untuk masuk ke dalam. Buka saja pintu, ada pelayan yang sambut kami. Dia akan tanya bilangan orang yang datang untuk makan dan akan seat kan mengikut saiz table yang sesuai.

IMG_20141017_132058

Ruangan luar restoran

IMG_20141017_133359

It’s me!

IMG_20141017_133338

Thanks Farah, sebab teman makan lunch. ^^

Pada pendapat ana, suasana dalam restoran ini sangat best. Why? Simply because pencahayaan di bahagian dalam restoran ini sedikit kelam kerana mereka menggunakan downlight lightning, di tambah pula dengan alunan muzik yang di soul kan (lagu rancak tapi dah diolah ala-ala unplug jazz). So, walaupun seat meja sebelah tak jauh mana pun, but since ada alunan muzik ni, kami tak dengar pun perbualan pelanggan di meja sebelah dan membuatkan kami pun rasa yang apa yang kami bualkan tidak akan di dengar oleh pelanggan lain. Dengan erti kata lain, selesa dan ada privasi.

IMG_20141017_133150

Promotion for lunch

IMG_20141017_133026

Contact number and wifi password

Di atas meja makan tu actually ada fliers or template. So, antara promotion yang disediakan ialah set lunch dan special price for customer birthday days. Password untuk wifi dan contact number untuk reservation juga diletakkan di template ini.

The best part is, masa nak ambil order tu, pelayan tu tak jote down pon yet boleh ulang apa yang kami order without miss out. Memang professional sangat. Enough about the environment, now let’s talk about the foodies.. Since kami berdua saja, so menu dibawah ini adalah antara menu yang kami pilih di Loading Bay Café.

Coffee ice MYR 4.80

Coffee ice MYR 4.80

My favorite Coffee ice.. actually mereka juga menyediakan air suam (free) but since ana takut mengantuk after lunch, ana pun order kopi O ice ini.

Homemade Mushroom soup MYR 4.90 Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

Homemade Mushroom soup MYR 4.90
Garlic Bread 6pcs MYR 3.90

For 1 set of homemade mushroom soup tu sebenarnya include 1pc of garlic bread. Ana add another 1 set garlic bread sebab kebiasaannya mushroom soup tu ana makan untuk dip kan garlic bread saja. But, bagi si peminat mushroom soup, pasti anda berpuas hati kerana sup cendawan ini cukup pekat dan memang terasa cendawan nya. ^^

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Loading Bay Chicken Chop with egg MYR 12.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Spicy Shrimp Pasta MYR 16.90

Untuk menu Spicy shrimp pasta, anda boleh memilih tahap kepedasan yang anda mahukan. Ana pilih medium spicy yet memang pedas sudah.. huhu.. tapi sedap…>.<

Kepada anda semua mana yang tercari-cari tempat makan, bolehlah datang ke Loading Bay Cafe ini dan rasai sendiri pengalaman makan disini. Harga pun berpatutan sesuai dengan servis yang diberikan. Kalau ada yang bertanya kepada ana nak revisit kah cafe ini? My answer will be YES!

Untuk maklumat lanjut, boleh lah melawat laman Facebook Loading Bay Cafe. Klik Sini

Cara tukar tayar kereta

Tukar tayar bocor – Satu insiden pagi hari dimana tayar belakang kereta kancil ana kempis habis. Bocor kah? Itulah yang terlintas difikiran ana. Ok, Nampak nya ana kene la gunakan skill yang agak berkarat menukar tayar kereta nih. Hujan lah pulak pagi-pagi ni. Tukar tayar sambil berpayung lah jawabnya.

First, mestilah kene ambil keluar tayar spare dan tools untuk buka tayar. Letakkan jack di bahagian bawah kereta berdekatan dengan tayar yang hendak ditukar. Buka cover rim (kalau ade cover rim) dan selitkan tayar spare ke bawah kereta.

Jack tayar

Jack tayar

???????????????????????????????

Contoh tempat menyelit tayar spare di bawah kereta

Jack menaik sedikit tayar  dan buka ke empat-empat skrew rim tayar. Jangan jack terlalu tinggi sebab nanti tak boleh buka skrew pula. Apabila skrew sudah sedikit loose, jack menaik lagi untuk memudahkan kerja mengeluarkan tayar.

Buka semua skrew dengan tools.

Buka semua skrew dengan bantuan tools yang berkenaan

???????????????????????????????

Pastikan kesemua 4 screw yang dibuka diletak di satu tempat. Jangan sampai hilang pulak.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Masukkan tayar spare dan pasang semula ke empat-empat skrew rim tayar.

Keluarkan tayar yang bocor

Selit tayar bocor kebawah kereta menggantikan tayar spare tadi

???????????????????????????????

Masukkan tayar spare dan pasang skrew

Kenapa nak selit-selit tayar bawah kereta ni? Ha.. Tips ini ana belajar dari abang ipar ana. In case kalau jack tiba-tiba patah, atau tergelincir sebab jack di tempat yang tidak rata (misalnya), masih ada tayar tu untuk tahan kereta daripada terus menghempap kaki atau tangan semasa kerja-kerja penukaran dilakukan. Mencegah kan lebih baik dari merawat. Ini sebagai langkah keselamatan saja.

???????????????????????????????

Pasang semula cover rim dan jack turun tayar. SIAP!!

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Nak dijadikan cerita, tayar spare ana pon kempis juga!! T_T Macam mana ni? Jam di tangan sudah menunjukkan pukul 8.30am. Adeh…

Tayar spare ku yang kempis juga. Hampeh!

Tayar spare ku yang bocor juga. Hampeh!

Thanks to my cousin yang kebetulannya cuti hari ini, dapatlah ana bawa ke dua-dua biji tayar itu ke kedai tayar untuk di inspect dan tampal sekiranya bocor.

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Cousinku yang berjasa. 1st time dia pegi kedai tayar. hehe

Menurut mechanic, tayar yg kempis tu tak bocor pon. Mungkin semasa isi angin, pin tiub tu tak tendang balik. Sebab tu pagi tu kempis habis kerana angin keluar melalui pin tiub. (mungkin juga. so ana kene monitor tayar ni). Dan yang spare tu pula, memang tak boleh diselamat kan sebab tayar tu tayar yang di toreh bunga semula dan dah bocor di kawasan torehan. Ok, nampaknya ana kena lah beli tayar baru untuk replace tayar spare yang tak berfunction sebagai tayar spare tu. Huhu..

Tayar baru

Tayar baru. Mechanic tu khusyuk je buat kerja

Balik rumah, pasang tayar dan dapatlah rehat sekejap sebab ambil cuti halfday..

Moral of the story,

  • Sila check tayar spare anda dan pastikan ia dalam keadaan baik.
  • Kalau dah guna tayar spare, pastikan terus ke kedai tayar untuk tukar tayar yang bocor.
  • Kepada pemandu wanita, tukar tayar ni senang saja. (kot) So, lepas ni boleh la try dan praktis buat sendiri.
  • Kalau malas nak buat, pastikan ada contact no kedai tayar yang ada buat perkhidmatan tukar tayar ni. Kan lebih senang.

 

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

« Previous Entries

top