search
top
Currently Browsing: Working life

Zakat Fitrah di Terreal

zakat

Assalamualaikum… Enty kali ini ana nak cerita tentang Zakat. Apa Zakat tu? Hurm.. kalau berdasarkan apa yang pernah di ajar semasa sekolah agama, Zakat ini boleh dibahagikan kepada dua iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ni kita bayar pada bulan Ramadhan sahaja manakala Zakat Harta, boleh dibayar pada bila-bila masa.

Pada 18hb July 2014 yang lepas, pihak Badan Kebajikan Terreal telah mengaturkan amil untuk datang ke kilang bagi memudahkan pekerja islam menunaikan Zakat Fitrah. Alhamdullillah, walaupun Terreal Group HQ dari Eropah, sekurang-kurangnya, mereka prihatin tentang  masyarakat kita di Malaysia.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Buat Duit Dengan Menulis.Klik sini

Berikut adalah antara gambar yang di snap menunjukkan step-step semasa membayar fitrah. Lokasi ini adalah bilik conference room main office di Terreal (M) Sdn. Bhd.

Zakat fitrah

Step 1: Tulis nama yang hendak di bayar zakat

Zakat fitrah

Step 2: Membayar duit zakat mengikut nilai yang telah dikira di ikuti dengan akad

Zakat fitrah

Step 3: Last but not least, diakhiri dengan doa.

Kenapa perlu berzakat?

Berikut adalah antara hikmah berzakat yang ana google dari internet.

    • Mengagihkan sebahagian kekayaan daripada golongan yang berada kepada golongan yang kurang berkemampuan.
    • Membersihkan diri pembayar zakat.
    • Menyuburkan dan memberkati harta pembayar zakat.
    • Mewujudkan rasa bersyukur terhadap nikmat kekayaan yang dianugerahkan oleh ALLAH SWT kepada hamba-hamba-NYA.
    • Memberi peluang kepada golongan hartawan untuk beribadat dalam bentuk mengeluarkan sebahagian harta mereka.
    • Menyatukan umat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.
    • Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai oleh ALLAH SWT
    • Melahirkan jiwa yang tenang dan tenteram kepada pembayar zakat.

Banyak juga hikmah zakat ni dan kepada yang masih belum membayar Zakat Fitrah, pastikan membayarnya sebelum akhir Ramadhan ya. Sekadar ingat mengingati..

zakat fitrah

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak belajar buat duit tanpa modal? Klik sini
Buat Duit Dengan Menulis.Klik sini

Terreal 20th Quality Anniversary

Terreal (M) Sdn. Bhd. 20th Anniversary – Setiap tahun, CEO Terreal Group, Mr. Herve Gastinel akan melakukan lawatan ke semua factory dan outlet Terreal Group. So, tahun ini lawatan diadakan pada bulan July 2014. Seperti biasa, executive section yang terlibat akan present depertmental acheivement dan next project to be done kepada beliau.

Preparation sebelum event

Preparation sebelum event (tq Mr.Chai yg sporting snapkan gambar exec yang mengada ni. hehe)

Untuk department quality, ana la yg kene present. Nervous betul tapi skrip yang ana dok practice tu tak diguna kan sepenuhnya pon sebab lepas present 1 item trus soalan-soalan power ditujukan oleh CEO ni. Thanks to my boss Mr. Chai + Mr. Franc sebab cover dan banyak jawabkan soalan-soalan power tersebut. Huhu… Actually, presentation ini juga merupakan salah satu cara untuk bina kepercayaan beliau kepada projek yang akan kami bangunkan dan as a business man, beliau juga perlukan maklumat ini untuk identify profitable investment.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

Pada tahun ini, aktiviti lawatan ini lebih istimewa kerana Terreal (M) Sdn. Bhd. juga menyambut Ulang Tahun ke-20 penubuhan syarikat di Malaysia. Tambahan pula, pelanggan terbesar eksport dari Korea turut serta dalam lawatan ini. Oleh itu, pihak syarikat menganjurkan majlis pendek untuk sambut anniversary ini. Just to share corat-coret majlis aniversary.

IMG_6724

Southern Sales Team caught on the scene

IMG_6727

Early bird…

IMG_6731

Waiting before the ceremony begin

IMG_6734

Waiting the VIP to take their seats

IMG_6749

the VIP

IMG_6786

Korean Team

IMG_6752

General Manager speech – Mr Julien David

IMG_6764

CEO speech – Mr. Herve Gastinel (semangat tu..)

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

  IMG_6754 IMG_6769 IMG_6770 IMG_6775 IMG_6777

Wajah-wajah perfect attendance award

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

IMG_6783

Penyerahan salinan sijil ECO Label & ISO kepada CEO

IMG_6796

Signing ceremony

IMG_6805

Gaya budak nakal. hehe..

IMG_6809

After signing ceremony. Snap gambar sikit..

IMG_7048

Ambil gambar dengan bos-bos after event

IMG_6811

Together with southern sales team

???????????????????????????????

The signing plate.

  ??????????????????????????????????????????????????????????????

Snap gambar kenangan after event. Kredit to K.Nizzam for all the pictures

Kalau tahun-tahun yang lepas, dapat la lunch menu barney’s di swimming pool. Oleh kerana waktu bulan puasa, maka tiada jamuan makan tengahari dibuat. Namun begitu,pihak syarikat telah memberi nasi bariani warisan yang dibungkus sebagai juadah berbuka puasa kepada semua pekerja. Alhamdulillah.. Semoga Terreal berjaya dan terus maju kehadapan In Shaa Allah. Amin.

Sponsored- about this ads
Part time dari rumah yang lumayan? Klik sini
Nak kitab Teknik SEO Merah Jambu? Klik sini

top