search
top

MEE KETAM BALIK PULAU

Kali ini ana nak cerita tentang mee ketam. Memang tidak dinafikan, banyak pilihan tempat makan yang best-best di Penang dan antara tempat makan yang di suggest oleh rakan ana untuk mencuba ialah Mee Ketam Balik Pulau. Dari namanya saja sudah pun memberi informasi dimanakah lokasi tempat makan ini. Tentunya di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Signboard mee ketam balik pulau

Signboard arah masuk ke gerai mee ketam balik pulau

Semasa pertama kali ana ingin mengunjungi tempat makan ini, kami hampir terlepas simpang untuk masuk ke gerai ini kerana gerai mee ketam ini agak tersorok. Maklumlah, gerai dibuka di bahagian hadapan laman rumah pemilik gerai ini. ^^

3 dara

Mai, ainol and me.. depa ni la yang bawa ana mai makan kat gerai ni.

 

 

Pada mulanya, ana berasa pelik kerana tak boleh order air. Hauslah tekak eden! Rupa-rupanya gerai ini menyediakan minuman free tetapi tidak boleh pilih jenis minuman. Dengan kata lain, semasa ana berkunjung di gerai ini, terdapat air sirap disediakan di bahagian tepi. Konsepnya ala-ala kenduri kahwin atau asrama dimana kita akan ambil cawan yang disediakan dan ambil air sendiri untuk dibawa ke meja makan. Agak kelakar lah juga bila terdengar celoteh kanak-kanak dimeja sebelah yang merungut “air teh limau tak ada.. air milo pon tak ada.. Habis, die jual apa? Tak jual apa-apa…”.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Air sirap free yang disediakan di bahagian tepi kawasan meja makan.

Back to foodies, gerai mee ketam ini membolehkan pelanggan memilih mee kuning, kuey teow, bihun atau mee meggi untuk pilihan mee. Selain mee ketam, mereka juga ada menjual pisang goreng cheese dan kuih muih untuk makanan sampingan ala-ala minum petang. But, kami hanya fokus kepada mee ketam. Maybe next time baru try makanan sampingan tu.

Mee ketam = RM 10

Mee ketam = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Kuey teow udang = RM 10

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Mee ketam special (ketam + udang + sotong) = RM 15

Dari segi harga, bagi ana it’s affordable dan ok lah coz portion yang disediakan tu berbaloi dengan harga yang diberi. So, kepada sesiapa yang ada masa lapang dan berjalan-jalan di balik pulau, bolehlah singgah ke Mee Ketam Balik Pulau. It’s affordable, consumable dan layan je makan ketam tu. Disarankan datang pada waktu lapang. Barulah cukup masa untuk feel makan ketam…(>.@)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

top