search
top

Reunion photo booth

Just some recap on reunion ex SMKSR. Alhamdulillah, event tersebut mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan. Oleh kerana event tu dijalankan secara santai, pihak alumni just menyediakan set karaoke, makanan dan juga tempat untuk pendaftaran ahli baru.

984206_847364645288008_3888398470291871774_n

Gambar beramai-ramai di ambang kemerdekaan. Ada yang sudah balik waktu ni.

10653289_847364821954657_4064218221570543729_n

Ruang berborak. eheh!

10649623_847364715288001_8777939533563024914_n

Mesyuarat tikar sambil menjamu selera.. ^^

Bersebelahan dengan tempat pendaftaran,  there is Photo booth dimana  ana just buat untuk suka-suka. Why? Well, bila jumpa kawan lama, mesti kita nak snap-snap gambar sedikit sebagai kenangan. So, instead of randomly snap the photo, why not kita sediakan satu sudut untuk bergambar.

Background tuan pengerusi tu lah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Background tuan pengerusi tu ialah tempat pendaftaran dan at the left side of this picture, ada photo booth prop yang ana buat.

Photo booth ni selalunya orang buat time wedding or engagement event but bila ana google, actually photo booth ni boleh dibuat untuk banyak event. Contohnya birthday party, Halloween party, costume party dan sebagainya. Tak lengkap photo booth kalau tidak ada prop sampingan.  Prop ini boleh juga dibuat mengikut tema majlis yang dijalankan..

Dalam entry ini, ana nak share pengalaman ana dalam cara-cara buat prop photo booth sendiri.

Langkah pertama, search free printable photo booth prop di internet dan download mengikut tema prop yang bersesuaian dengan majlis atau event yang anda mahukan. Kemudian, print.

antara free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Contoh free printable photo booth prop yang boleh didapati di internet

Kemudian, tampalkan gambar prop seperti misai, bibir, topi dan sebagainya ke atas polystyrene foam. Potong polystyrene foam mengikut  bentuk prop yang ditampal tadi.

Lekatkan gambar prop di atas polyfoam menggunakan gam

Lekatkan gambar prop di atas polyfoam menggunakan gam

IMG_20140829_120633

Potong polyfoam mengikut bentuk prop yang telah dilekatkan tadi.

Langkah terakhir, lekatkan pemegang de bahagian belakang prop. Untuk budget yang lebih murah, cucuk saja prop dengan lidi satay. Siap!!

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Cucuk atau lekatkan pemegang di bahagian belakang polyfoam

Actually, tak rugi kita buat prop sendiri kerana boleh recycle untuk event-event yang lain. Disini, ana share antara gambar yang menggunakan photo booth prop yang ana buat tu. Kepada sesiapa yang suka buat kerja-kerja DIY ni, boleh la test buat photo booth prop ni.

IMG_20140830_185605

Tempat prop display supaya memudahkan guest memilih prop yang mereka mahukan.

IMG_20140830_185637

The reunion photo booth. Terlalu kecil but next time boleh la cuba buat besar sikit.

IMG_20140829_212320

It’s me! testing bergambar dengan photo booth prop bear + blue ribbon

IMG_20140829_221414

My brother in law yang sporting… He use cowboy prop.

meow

Meow~ Mr Muscle or Catman? hehe

10626817_909416455739513_2876777928014102740_n

Lovely couple~ Simple prop yet practical. White board!! You can freely write caption whatever you want.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

Recycle the prop and use it during my boss farewell party.

One Response to “Reunion photo booth”

  1. Thad Nearing says:

    Right here is the right webpage for everyone who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for years. Great stuff, just great!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

top